• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Soğuk baklava, yaz sıcağının en tatlı serinleticisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin’in Artuklu ilçesinde pastane işleten genç girişimci Veysel Kaya, İlkha'nın haberine göre, bölge halkının yaz aylarında en çok tercih ettiği tatlı çeşitleri arasında soğuk baklavanın olduğunu belirterek, yapılışını aşama aşama aktardı. 

Tatlının yapılış tekniklerini anlatan Kaya, soğuk baklavanın diğer baklavalardan farkının daha az şekerlş ve hafif olduğuna dikkat çekti. 

Veysel Kaya

"Mardin'de soğuk baklavanın daha çok tercih edildiğini fark ettik"

Okul çağındayken bu mesleğe başladığını ifade eden Kaya, "Mardin'de genç girişimci olarak iş yerimi açtım. Kendi imalatımızı yapmaktayız. Ortaokuldan sonra bu mesleğe başladım. Soğuk baklava ve diğer çeşit çeşit tatlılar yapıyoruz. Ailemin katkılarıyla geçimimi sağlamaktayım. Mardin'de soğuk baklavanın daha çok tercih edildiğini fark ettik ve bu yönde girişimlere başladık." şeklinde konuştu. 

Mardin'de soğuk baklavanın diğer tatlılara oranla daha çok ilgi gördüğünü ve tercih edildiğini belirten Kaya, "Bölge halkının gerçekten de soğuk baklavaya karşı talep ve ilgileri vardır. Bu yıl yaz sıcaklarının da fazla olmasıyla beraber daha çok rağbet ediliyor. 6 ay önce açtığımız yeni bir işyeri olmamıza rağmen bu tatlıya karşı bayağı talep gördük. Soğuk baklavadan sonra Mardin'de Hışır Baklavası da çok tercih edilmektedir. Hışır Baklavası günlük çıkmaktadır." ifadelerini kullandı. 

Soğuk baklavanın kısaca faydalarına ve diğer tatlılarla oranla farklarına değinen Kaya, "Soğuk Baklava diğer şerbetli tatlılardan daha az şekerlidir. Şeker oranına göre çokça tüketilse bile diğer tatlılar kadar etki göstermemektedir." dedi. 

Kaya, soğuk baklavanın yapılış aşamasını da şöyle anlattı:

"Diğer baklava çeşitleri gibi yufkamızı hazır hale getiriyoruz. Ondan sonra yufka arasında döşemesi yapılıyor. Kendi özel fıstığını serpiştiriyoruz. Daha sonra 30-40 dakikalık bir süre zarfında fırına atıyoruz. Piştikten sonra şanti harcını hazırlıyoruz. Harç olarak da şeker 700 gram, süt 1 buçuk litre, şantisi de 1 kilo olacak şekilde hazırlıyoruz. Şanti harcını baklavanın üzerine yerleştirdikten sonra soğuması için dolaba bırakıyoruz. Soğuduktan sonra en son aşama olarak üzerine bolca çikolata sürüp servis ediyoruz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir