Bor rezervi konusunda ülkemizin dünya ekonomisindeki yeri ve önemi nedir?
Türkiye birçok sektörde kullanılan bor madeni rezervi konusunda oldukça zengindir. Bor rezervi konusunda ülkemizin dünya ekonomisindeki yeri ve önemi nedir?
Hitit ve Sümerlerin altın ve gümüş işçiliğinde kullandığı Bor elementi sert bir yapıya sahiptir ve ısıya dayanıklıdır. Doğada 230 çeşide sahip Bor elementi diğer madenlerle birleşik halde bulunur.
Türkiye dünya bor rezervlerinin %73’üne sahiptir. Türkiye’de en çok bulunan bor mineralleri Tinkal ve Kolemanit’tir. Türkiye’de bilinen bor yatakları; Eskişehir – Kırka, Kütahya- Emet, Balıkesir Bigadiç, Bursa-Kestelek’te bulunmaktadır. Türkiye’de bor elementi en çok deterjan ve sabun imalatında kullanılmaktadır.
Bigadiç: 200.000 ton bir yıllık üretim kapasitesine sahiptir.
Emet: 500.000 ton üretimi bir yılda sağlar.
Kırka: 800.000 ton bir yılda sağlar.
Kestelek: 100.000 ton üretim kapasitesini bir yılda sağlar.
BOR ELEMENTİ EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR?
-Tekstil sektöründe
-Temizlik ürünlerinde
-Seramik alanında
-Kağıt sanayinde
-Nükleer sanayide
-Patlayıcı maddelerde
-Kimyada
-İlaç ve kozmetik sektöründe
-Otomobil sektöründe
Bor ürünleri Türkiye’de; %36 cam, %31 seramik, %9 temizlik- deterjan, %7 tarım, %4 tutkal ve %14 ile diğer alanlarda kullanılmaktadır.
BOR REZERVİNDE ÜLKEMİZİN DÜNYA EKONOMİSİNDE YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?
Dünyada yıllık ortalama 4 milyon ton bora ihtiyaç duyuluyor. Bor rezervlerinin %73’ünü elinde tutan Türkiye, dünyadaki tüm talebi 700 yıl boyunca karşılayacak durumda. Türkiye, dünya bor üretim kapasitesinin ise yüzde 48’ine sahip. Türkiye 2020’de dünyaya 1,73 milyon ton bor ürünü ihracatı gerçekleştirildi. Dünya bor sektöründe 2020 lideri yine Türkiye oldu. Türkiye küresel talebin yüzde 57’sini karşıladı.
ETİ Maden’in ürün portföyünde müşteri ihtiyaçlarına göre 22 farklı bor ürünü bulunuyor. Bunlar; Boraks pentahidrat (Etibor-48), boraks dekahidrat, borik asit, öğütülmüş kolemanit, susuz boraks, Etidot-67 ve çinko borat ürünleri.