• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
DTSO Meclisi'nde OSB tartışıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen meclis toplantısında, ek Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde yer alan ve alanın kullanım kapasitesini ciddi bir şekilde düşüren Konkasör Şantiyesi masaya yatırılarak konuyla ilgili atılacak adımlar tartışıldı.


DTSO meclisine açıklamalarda bulunan Meclis Üyesi ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Yılmaz, söz konusu alanın OSB'ye tahsis edilmesinden sonra alanın ortasına yasal olmayan bir şekilde, 'Kılıfına uydurularak' bir konkasör şantiyesinin kurulduğunu belirtti.


Bölgenin ek OSB alanı olduğun, Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde, Vali yardımcısının başkanlığında olan Mera Komisyonu tarafından bilinmesine rağmen, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MİGEM) yazılı sorusuna cevaben, 'İşletmeye uygundur' yazısı gönderilerek, bu kişiye 1000 dönüm için arama yetkisi, 100 dönüm için de kullanma yetkisi verilmesinin önünü açıldığını ifade eden Yılmaz, "Üstelik Ticaret ve Sanayi Odası, bu yazışmadan bir yıl önce kendisine tahsis edilen bu alanın mera vasfını yitirmesi karşılığında, Tarım İl Müdürlüğü'ne 'Ot parası' tabir edilen ödemeyi yaptığı halde, bir kez de bu firmadan ot parası alınarak yapılıyor bu yetkilendirme... Aynı yer için iki defa ot parası alınıyor. Tabi bu firma, 100 dönümün çok daha fazlasına yerleşiyor. Bu haliyle söz konusu şantiye, Diyarbakır'a yapılacak yatırımları engellemektedir" dedi.


Daha sonra söz alan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, yatırımcının OSB'de 2013 yılı sonuna kadar yatırım yapamaması durumunda, SGK prim teşvikinden 10 yıl yerine 7 yıl faydalanarak 3 yıllık bir kayba uğrayacağını dile getirerek, "Bu da yatırımcı için caydırıcı bir durumdur. Altyapıdaki bu sorunlar yatırımın önünü kesiyor. Söz konusu konkasör şantiyesi ile ilgili olarak Vali Bey'le de görüştük. Firmanın sahibini de çağırıp bir görüşme yapacağız. Kendisi de konuyla ilgili çözüm yanlısı olduğunu dile getiriyor" dedi.


Uygulama yanlışlarından kaynaklı bir suistimalin söz konusu olduğunu belirten Sayar, yönetim olarak, sorunu uzlaşma yoluyla çözmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.


Daha sonra söz alan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şeyhmus Mete ise, OSB'de bir bütün olarak çeşitli işgallerin olduğunu dile getirerek, bazı ulusal ölçekli marketlere üretim yapmadıkları halde geniş alanların tahsis edildiğini, paketleme yapılacağı taahhüdüyle elde edilen bu alanların depo amaçlı kullanıldıklarını söyledi.


Meclis Başkanı Celalettin Birtane ise DTSO meclisinin olaya duyarsız kalamayacağını belirterek, diyalog yoluyla çözüm üretilmesinin daha iyi bir yöntem olacağını dile getirdikten sonra, "Ancak bu yol sonuç vermezse yasal haklarımızı kullanma yoluna gideceğiz. Söz konusu marketlerin de OSB'de üretim yapmadıkları tespit edilirse gerekeni yapmak durumundayız. Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nin OSB sorunlarına kayıtsız kalması düşünülemez. Hukukun işletilmesi konusunda kendimize güvenimiz var. OSB mevzuatına aykırı hareket eden kim olursa olsun yasayı ve yönetmeliği uygulamak gerek" dedi. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir