• DOLAR 35.514
  • EURO 36.677
  • ALTIN 3064.52
  • ...
Mevsimlik İşçilerin Çilesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Ahlat`a gelen mevsimlik işçiler, aileleriyle birçok sıkıntı yaşadıklarını belirterek, devlet yetkililerinin kendilerine sahip çıkmasını istediler. İşsizlerin fazla iş olanaklarının kısıtlı olduğu Doğu ve Güneydoğu`da çok sayıda kişi diğer bölgelere mevsimlik işlerde çalıştırılmak üzere göç ediyor.

Mevsimlik göç alan yerlerden biri olan Ahlat`a domates, patates ve fasulye hasadının başlamasıyla birlikte farklı illerden işçiler geliyor. Ahlat`a gelen işçiler büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar.

Siirt başta olmak üzere Güneydoğu`nun birçok ilinde mevsimlik işçi olarak çalışmak için Ahlat ilçesine gelen aileler kurdukları çadırda birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade ettiler. Çekilen bu mağduriyetlerini dile getiren 11 çocuk babası Ahmet Atlak, devletin kendilerine sahip çıkmasını isteyerek şunları söyledi: " İş imkânlarının olmadı Siirt ilinde ahlât`ta geldik. Buraya ailece gelerek çadırlar kurduk. Ahlat ilçesinde mevsimlik işçi olarak çalışıyoruz. Burada hem domates hasadı hem de patates hasadı mevcuttur. Şuan domates hasadı başladığı için ailelerimizle birlikte bahçelere giderek domates topluyoruz. Günlük 35 liraya çalışıyoruz. Çoluk çocuğumuzla birlikte sabahın erken saatlerinde bahçelere gidiyoruz. Akşam vakitlerine kadar güneşin altında çalışıyoruz. Bu kadar zorluk çekmemize rağmen aldığımız ücret ortadadır.

İstiyoruz ki, devlet bizlere sahip çıksın iş imkânlarını artırsın, en azında çalıştığımızın karşılığını alabilelim. Mevsimlik işçi olarak aylarca buralarda sürünüyoruz. Fakat kazandıklarımızla geçimlerimizi sağlayamıyoruz. 11 çocuk babasıyım burada mevsimlik işçi olarak çalıştığımla nasıl geçim sağlayayım."

Devletin kendilerine sahip çıkmadığını ifade eden Sıdık Atlak ise, "Bizim mevsimlik işçi olarak buraya geldiğimizden devletin haberi var. Fakat bugüne kadar devlet bizim sıkıntımızla ilgilenmedi. Burada zor şartlar altında geçim mücadelesini veriyoruz. Çocuklarımız burada toz toprak içerisinde sağlıksız şartlar altında bulunuyor.

Burada her gün çalışamıyoruz çadırlarımızda bekliyoruz bizleri işverenler işe götürmediği gün çalışmıyoruz. Domates, patates ve fasulye çapası ve hasadı bittikten sonra da tekrar memleketimize dönüyoruz. Tek isteğimiz devletin bizlere sahip çıkmasıdır." şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir