• DOLAR 32.391
  • EURO 34.657
  • ALTIN 2392.2
  • ...
Muhammed Bazum, Nijer'de vatana ihanetten yargılanacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki suçlamayla yargılanacak
Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane'nin okuduğu bildiriye göre Bazum, "vatana ihanet" ve "ülke güvenliğini tehlikeye atmak" suçlamasıyla yargılanacak.

"Gerekli delilleri topladık"
Konuya ilişkin bildiride şu ifadelere yer verildi:

Nijer hükümeti, devrik cumhurbaşkanı ve yerli ve yabancı suç ortaklarının, 'vatana ihanet' ve 'iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak' suçlarından ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılanması için gerekli delilleri toplamıştır.


Batı Afrikalı politikacılara tepki
Bazı Batı Afrikalı siyasetçilerle bağlantılı lobilerin "geçiş hükümeti" hakkında yalan haberler yaydığına dikkati çekilen bildiride, bu durumun şiddetle kınandığı vurgulandı.

Bildiride, uluslararası toplumun bazı unsurlarının da "devrik hükümet yetkilileriyle" dayanışma içinde olmasından duyulan memnuniyetsizliğe işaret edildi.

Askeri güç kullanımı masada
Yönetime el koyan Nijer cuntası, Fransa ile askeri anlaşmaları sona erdirirken, Fransız askerlerinin ülkeden ayrılması için 1 ay süre verdi.

Batı yanlısı ECOWAS, askeri müdahale seçeneğini masada tutmaya devam ediyor.

Fransa'dan askeri müdahaleye örtülü destek
Fransa da Muhammed Bazum'un geri getirilmesini isterken, ECOWAS'ın askeri güç kullanma ihtimaline destek veriyor.

Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın darbe olduğu sırada yurt dışında bulunan ve ülkesine dönemeyen Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou ile Nijer'in Paris Büyükelçiliği'nde görüşmesine ilişkin 5 Ağustos'ta yapılan basın açıklamasında, Fransa'nın, "ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirme çabalarının kesin ve kararlı şekilde desteklendiği" belirtilmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir