• DOLAR 32.392
  • EURO 34.819
  • ALTIN 2397.238
  • ...
SON DAKİKA
Gıda alışverişi yaparken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan "Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yükü" raporuna göre, değişik etkenler ile bulaşmış ve kirlenmiş gıdaların her yıl 600 milyon kişiyi hasta ettiği, bu nedenle 420 bin hastanın öldüğü belirlenmiş.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetim yapmasının yanında, vatandaşların da bilinçli ve dikkatli birer tüketici ve gıda denetçisi olmaları çok önemli.

Ambalajlı, menşeine güvenilen gıdaları satın alınmaya özen göstermeli, ambalajlı ürünlerin de etiket bilgilerini mutlaka okumalıyız.

"Ürünün saklama koşullarının doğruluğu ve uygunluğu kontrol edilmeli"

Veteriner Hekim Tevfik Eren Göktepe

Gıda alışverişinde özellikle market tarzı yerlerde etiketleme bilgilerinin çok önemli ve belirleyici olduğunu ifade eden Göktepe, "Ürünün saklama koşullarının doğruluğu ve uygunluğunun tüketici muhakkak kontrol etmesi gerekiyor. Saklama koşullarından kastımız, dolapta saklanması gereken ürünlerin dolapta olması, kuru yerde saklanması gereken ürünlerin kuru yerde ve güneş görmemesi gereken ürünlerin de güneş görmemesi çok önemlidir." diye belirtti.

"Tüketicilerimiz muhakkak etiket bilgilerini kontrol edip ona göre alışveriş yapmalı"

Etiketleme ile ilgili en önemli hususun son kullanma tarihinin geçmemiş olması olduğunu ifade eden Göktepe, "Tavsiye edilen tüketim tarihi kalite yönünden bilgi verecektir. Hassasiyeti olan vatandaşlar ürün alerjen bilgilendirme alanına dikkat etmesi gerekiyor. Etiketleme, Türk Gıda Kodeksi tarafından gıda etiketleme ve tüketiciyi bilgilendirme yönetmeliği ile düzenlenmiş bir kavramdır. Bizim karşımıza tüketicinin menfaatlerini korumak için çıkan bir kavram, etiketlemenin temel bazı zorunlulukları var. Gıdanın adı, bileşeni, son kullanma tarihi, bileşim oranı, işletme kayıt belgesi, menşei, benzeri zorunlu bilgiler var. Tüketicilerimiz muhakkak bu bilgileri kontrol edip ona göre alışveriş yapmalı," şeklinde öneride bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir