• DOLAR 33.992
  • EURO 37.762
  • ALTIN 2807.319
  • ...
Vanlılardan bir haftalık su kesintisine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Büyükşehir Belediyesi Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ)’den yapılan açıklamayla Edremit, Tuşba, İpekyolu ve Gevaş’ın birçok mahallesinde 14 Ağustos Pazartesi gecesinden 20 Ağustos Pazar gecesine kadar suların kesileceği duyuruldu. 

Aylardır devam eden su sorunu gündemi meşgul etmeyi sürdürürken VASKİ’den gelen son açıklama esnaf ve vatandaşın sabrını taşırdı. Su kesintisine tepki gösteren esnaf, bunun Van’a yapılan bir cezalandırma ve zulüm olduğunu söyledi.

Van’ın kronik bir sorunu haline gelen su kesintileri, en çok hamam, otel, lokanta ve berber gibi işletmeleri etkiliyor. Bir hafta sürecek kesintinin kabul edilemez olduğunu belirten işletmeciler, turizm sezonunda yaşanacak zararın büyük olacağını ifade etti.

“Bu bir cezalandırmadır”

Adem Balka

Turizm sezonunda esnafa bir darbe yapıldığını söyleyen lokanta ve restoran işletmecisi Adem Balka, “Su medeniyettir, suyun olmadığı yerde medeniyet te yoktur. 6-7 günlük bir su kesintisi insanlar için bir eziyettir. Bu bir cezalandırmadır. Eğer böyle bir çalışma yapılacaksa önceden bu tedbirlerin alınması gerekir. Bu konuda bir tedbir alınmamışsa ve insanlar mağdur ediliyorsa bunun hesabının sorulması gerekir. Bu saatten sonra ancak taşıma suyla bu işi çözebilirler. Taşıma suyla bu mümkün değil. Bir bulaşık yıkama, temizlik, kişisel bakım, lavabo ihtiyacı ve el yıkama noktasında çok ciddi mağduriyetler olacaktır.” dedi.

"Zararımızı kim karşılayacak?"

Lokman Ece

Böyle devam ederse iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını dile getiren hamam işletmecisi Lokman Ece, “6-7 gün bir şehirde su kesilemez. Biz hamamcılar için çok zor bir durum, 6 gün boyunca hamamımız kapalı kalacak. Zararımız çok büyük olur. Fırıncılar, hamamcılar, insanlar çok büyük sorunlar yaşayacak. Hayat duracak, susuz hiçbir şey yapılamaz. Sondajım yok, depom var o da bir günlük. Belediyenin bize yardımcı olması lazım. Ya her gün su verecek ya da hamam kapalı kalacak. İşimiz dağılacak, müşterim gidecek. VASKİ talebe yetişemez, taşıma suyla kime yetişebilecek. Normal günlerde suyumuz gidiyor gelip su vermiyorlar, şehrin suyu kesilirse hiç vermezler” şeklinde konuştu.

“5 aydır suyumuz yok”

Erkan Gül

Yaz başından beri aynı sorunu yaşadıklarını ve camiden su taşıyarak ihtiyaçlarını giderdiklerini vurgulayan berber Erkan Gül, “Biz yakında millete diyeceğiz ki saçınızı tıraş ederiz ama gidin evinizde başınızı yıkayın gidin dışarıda yüzünüzü yıkayın. VASKİ bizi bu duruma getirdi. Hakkımızı helal etmiyoruz. Taşıma suyla perişan olduk. Temizlik yapamıyoruz, hijyensizlikten müşteri kaybediyoruz. 5 aydır suyumuz yok. Kurban Bayramı’ndan beri sabah 10’a kadar su geliyor sonra kesiliyor. O kadar para alıyorlar ama su getiremiyorlar. Su faturalarımız kabarık geliyor. Ödemediğin zaman direkt faize bindirip fazlasıyla alıyorlar. Kendilerini insanların yerine koysunlar gelsinler burada dursunlar bizim neler çektiğimizi ne rezillikler çektiğimizi görsünler. Bu 7 günlük kesintiyi eğer kendileri kabul ediyorlarsa biz de kabul ediyoruz” diye konuştu.

“En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan sudan mahrum kalıyoruz"

Vahdet Akgül

Aylardır su sorunu yaşadıklarını ama bir hafta sürecek kesintinin müşterilerinden sürekli bu konuda tepki aldıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını ifade eden otel ve kafe işletmecisi  Vahdet Akgül şöyle konuştu:

“En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan sudan mahrum kalıyoruz. Bununla ilgili çok büyük problemler yaşıyoruz. Bundan önceki dönemlerde de bu sıkıntıları yaşadık. Bayram akşamı su kesintisinden dolayı dışarıdan gelenler olsun kendi yerli misafirlerimiz olsun büyük mağduriyetler yaşadı. Yaz boyunca sık sık bu mağduriyeti yaşadık. Temizlik yapamıyoruz, gelen misafirlerimize karşı mahcup oluyoruz. Şu an hem restoranımızda hem de otelimizde kapasite tamamen dolu. Sezonun ortasındayız ve en ihtiyaç duyduğumuz şey su. Otel müşterilerimiz duş alamıyor, bize tepki veriyorlar. Kafedeki müşterimiz lavaboya gittiği zaman elini yıkamak için dahi su bulamıyor. Bu durum bizi çok olumsuz etkiliyor. Su deposu bulunduruyoruz mecburen ama 70 odalı otel ve 250 kişi kapasiteli restoranımız var. Biz depo bulunduruyoruz fakat bu depo en fazla bir günlük ihtiyacımızı karşılar. İşletme sahipleri değil de VASKİ’nin buna önlem alması gerekiyor. Depolar yetersiz gerekirse yeni depo ve çalışmalar yapılmalı. İnsanları bu kadar mağdur etmemeliler.”

İşte kesinti yapılacak yerler:
Gürpınar’daki ana içme suyu isale hattında yaşanan arıza nedeniyle Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Gevaş'ta 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü sabah saat 03.00’dan 20 Ağustos 2023 Pazar günü saat 23.59’a kadar su kesintisi yaşanacak. 

Edremit ilçesine bağlı;  
Eski Cami Mahallesi, Yeni Cami Mahallesi, Eski TOKİ, Elmalı Mahallesi, Mülk Mahallesi, Çiçekli Mahallesi, Kıyıcak Mahallesi, Dilkaya Mahallesi, Enginsu Mahallesi, Andaç Mahallesi, Dönemeç Mahallesi, Köklü Mahallesi, Yeni Mahalle, Köprüler Mahallesi, Selahattin Eyyubi Mahallesi, Süphan Mahallesi, Kavurma Mahallesi, Memursen TOKİ, Kurubaş Mahallesi.

İpekyolu ilçesine bağlı;
Karşıyaka Mahallesi, Hacı Bekir Mahallesi, Bostaniçi TOKİ, Kevenli TOKİ, Serhat Mahallesi, Şerefiye Mahallesi, Vali Mithat Bey Mahallesi, Buzhane Mahallesi, Seyyit Fehim Arvasi Mahallesi, Bostaniçi Mahallesi, Esenler Mahallesi, Sıhke TOKİ, Alipaşa Mahallesi, Cevdetpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Hafiziye Mahallesi, Bahçıvan Mahallesi.

Tuşba ilçesine bağlı;
Şemsibey Mahallesi, Kalecik TOKİ, Organize Sanayi, Oto Sanayi, Altıntepe Mahallesi, Abdurrahman Gazi Mahallesi, Beyüzümü Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Seyrantepe Mahallesi ve Akköprü Mahallesi.

Gevaş ilçesine bağlı;
Uğurveren Mahallesi, Atalan Mahallesi, Selimiye Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir