• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Hukukçu Sait Güneş: Süresiz Nafaka Kanunu'na alternatif çözümler üretilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yıllardır gündemde olan şimdiye kadar somut bir adımın atılmadığı süresiz nafaka mağduriyeti devam ediyor.

Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda erkek süresiz olarak boşandığı kadına nafaka vermek zorunda kalıyor.

Avukat Sait Güneş, Toplumda ciddi anlamda mağduriyetlerin yaşanması adına çözüme kavuşmasını, bu kanunun ortadan kaldırılması veya nafaka süresinin kısaltılması gerektiğini dile getirdi.

"Nafaka isteyen kişinin kusurunun daha az olması gerekiyor"

Süresiz nafaka konusunda hukuki bilgiler veren Güneş, "Süresiz nafaka boşanma yüzünden mali durum açısından yoksulluğa düşecek olan biri varsa bu kişi kusuru eğer daha fazla değilse karşı taraftan mali olarak destek alabiliyor, bunun adına da biz nafaka diyoruz. TMK madde 175'te düzenlenen yoksulluk nafakası, eşlerin birbiriyle anlaşamayıp kusurunun daha az olması şartıyla, karşı tarafın kusurunun olup olmaması aranmıyor burada. Nafaka isteyen kişinin kusurunun daha az olması gerekiyor bu şartlar varsa evliliğin süresine bakılmaksızın süresiz bir şekilde nafaka yükümlülüğüne hükmedilebiliyor. Kişi kusuru olsun ya da olmasın eğer boşanma kararı verilmişse sadece nafakayı alacak kişinin daha fazla kusuru yok ise süresiz bir şekilde nafaka alabilir." şeklinde konuştu.

"Nafaka yükümlüsü kadın veya erkek olabilir"

Kişinin ödeyeceği nafaka miktarının mali durumuna göre değişebileceğini ifade eden Güneş, "Nafaka ücreti ödeme yükümlülüğü olan kişinin mali durumuna göre değişir, kişinin mali durumu eğer çok yüksekse belirleyici ölçü evlenen kişinin evlenmeyle birlikte elde etmiş olduğu maddi refahı aynı şekilde boşanmadan sonra korunmasını sağlamaktır. Nafaka yükümlüsü kadın veya erkek olabilir bu konuda herhangi bir sınırlama yok, sadece kadınlar veya sadece erkekler öder değil bu durumda maddi açıdan yoksulluğa düşecek olan kişi talep edebilir." dedi.

"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının açıklaması oldukça yerindeydi"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının nafaka için yaptığı açıklamayı desteklediğini ifade eden Güneş, "Nafakanın sona ermesi iki halle mümkün, taraflardan nafaka alan kişinin evliliği veya taraflardan herhangi birinin ölümüyle nafaka verme yükümlülüğü sona erer. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının bu konudaki açıklaması oldukça yerindeydi. Aile bakanlığı suresiz nafakanın adalete uygun olmadığını bunun kaldırılması gerektiğini belirtmiştir. Biz de aynı şekilde süresiz nafakanın kaldırılarak yerine alternatif çözümler üretilmesini bekliyoruz. Evlilik birliğinin devamı kaç yıl sürmüşse nafaka yükümlülüğününde o kadar devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir