• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Faranjit nedir? Faranjite ne iyi gelir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Faranjite kısaca boğazın farenks adı verilen arka kısmının iltihaplanması denilebilir. Faranjit halk arasında genellikle boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak bilinir. Kış aylarında sıklıkla rastanılınan bu rahatsızlığa ne iyi geleceği araştırılıyor. Peki Faranjit nedir? Faranjite ne iyi gelir? İşte ayrıntılar.

Faranjit nedir? 

Daha çok kış aylarında rastlanan bu rahatsızlık halk arasında sıklıkla boğaz ağrısı ya da boğaz iltihabı olarak adlandırılır. Yakın temasta hızlıca yayılabilen bu hastalık virüs veya bakteriyel kaynaklı olabileceği için tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir.

Genellikle bu hastalığa yakalananlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, geniz akıntısı, yutkunmada zorluk gibi şikâyetler çıkabilir bu belirtileri gösteren hastalar öncelikle doktora görünmeleri gerekir.

Çünkü farenjit ilerlediğinde hava yolunu tıkayabildiği gibi boğaz arkasında apse oluşumuna da sebep olabiliyor. Ayrıca kalp romatizması ve böbrek rahatsızlığı gibi önemli komplikasyonlara da sebep olabileceği için ayrı bir öneme sahiptir. Zamanında konulan teşhis ve erken ilaç tedavisi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.

Faranjite ne iyi gelir?

Virüslerden kaynaklanan farenjit vakalarında evde bazı uygulamalar yaparak hafifletebilrisiniz. Viral farenjite iyi gelen uygulamalardan bazıları şunlardır;

Bol sıvı tüketmek
Et suyu içeren sıcak çorbalar içmek
Sıcak tuzlu su ile gargara (1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz)
Yatak istirahati
Odayı nemlendirmek

Toplumun genellikle tercih ettiği bir diğer tedavi yöntemi ise bitkisel tedavi yöntemleridir.

Örneğin farenjit tedavisine yardımcı olması için uzmanlar adaçayı ile gargara yapılmasını önermektedir. Adaçayı gargarası hazırlanışı şu şekildedir.

-1 su bardağı su cezveye ya da ocakta ısıtmaya uygun bir kaba boşaltılır. İçine 1 tatlı kaşığı taze adaçayı veya 1 paket poşet adaçayı ya da 4 ila 5 gram arası kurutulmuş adaçayı katılır. Karışım kısık ateşte 10 dk kaynatılır. Soğumaya bırakılan sıcak karışım ılıdığında günde 2 ya da 3 kere ağızda gargara yapılır. Hazırlanan bu karışım 24 saatlik sürede tüketilmelidir.

Faranjite iyi gelen diğer bitki ve doğal yöntemler ise şöyledir; Elma sirkesi, zencefil, sarımsak, zerdeçal, bal gibi 

Bu haberler de ilginizi çekebilir