• DOLAR 32.492
  • EURO 34.842
  • ALTIN 2441.56
  • ...
Bakan Şimşek: "Çözüm süreci yatırımları artıracak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - 23'üncü Ahlat Avrasya Kültür Şenliklerine katılmak için Ahlat'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilçe kaymakamlığında yaptığı açıklamada, bugüne kadar birçok nedenden dolayı yatırımlar yapılmamıştı. Fakat gerekli şartlar hazırlanmış, güvenlik açısında da başlatılan çözüm süreci başarıya ulaştığı takdirde buralara büyük yatırımlar yapılacaktır" dedi.

Bugüne kadar buraya gelemeyen yatırımların nedenini anlatan Şimşek, şunları söyledi: "Buraya niye bugüne kadar yatırım gelmedi. Bunun bir kaç sebebi var. Eskiden burada eğitimli insan gücü yok denecek kadar azdı. Okuyanlar İstanbul, Ankara İzmir'e gidiyordu. Şimdi biz bütün illerimize üniversite yaptık. Hakkâri'den Bayburt'ta kadar, Bitlis'ten Muş'a kadar tüm illerimizde üniversiteler yaptık.

Bu üniversitelerde gençlerimiz yetişiyor. Yetişmiş elemanlarımız var. Böylece kalifiye eleman sorunumuz ortadan kalktı. Eskiden altyapı sorunu vardı. Havaalanı, demiryolu, yol, şimdi bu konuları da büyük ölçüde aştık. Türkiye hiçbir dönemde olmadığı kadar eğitime ve altyapıya yatırım yaptı. Dolayısıyla burada bir mal üretirseniz onu pazara ulaştırma derdiniz de azalmış oluyor.

Altyapı var, yetişmiş eleman, teşvik var. Muazzam destekler var. Ancak huzur eksik. İşte çözüm süreci de huzuru beraberinde getirdi. Ama ülkenin her tarafındaki kardeşlerime de bu çözüm sürecini sahiplenmek düşüyor. Çözüm süreci birliğimizi ve beraberliğimizi daha da pekiştirmek, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek kardeşliğimizi daha bin yıllar öteye taşıyacaktır."


Bundan sonra yatırımlarda patlama beklediklerini ifade eden Bakan Şimşek, "Batman'da, yatırımlarda ciddi bir artış var. Şimdi 130 yatırımcı bizden arsa tahsisi bekliyor. Aynı şeyi Şanlıurfa, Diyarbakır için duyuyorum. Bitlis'e yatırım yapmak isteyenler için yer veririz. Türkiye için yeter ki birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Bölge için çok daha parlak. Uzun vadede bu huzur ortamını kalıcı şekilde koruma imkânına sahip olursak batıdan buraya göç başlayacak.

Teşvik, bakanlığımızın verdiği destekler ve vergi indirimleridir. Bir kardeşimiz gelip Ahlat'ta yatırım yapsın. Ahlat 6'ncı bölgede yer alıyor. Biz yeri bedava veriyoruz. Yer için para harcamanıza gerek yok. Makineler KDV ve gümrük vergisi olmasın diyoruz. Makineler vergisiz getiriyorsunuz. Arazi, hazine mülkleri ve bakanlığımızın bünyesinde. Buralarda yatırım yaparsanız işveren, gelir ve işçi sigortası primleri var. Burada yatırımlarda yüzde 38 avantajlısınız. İstanbul'da yatırım yaparsanız yüzde 20'sini kurumlar vergisi olarak ödüyorsunuz. Anlayacağınız burada yüz liralık yatırım yapanlara yüz on altı lira destek veriyoruz" diye konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir