• DOLAR 32.973
  • EURO 35.314
  • ALTIN 2466.963
  • ...
Tarihte bugün: 8 Ağustos
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bugün Miladi 2023 8 Ağustos Salı Hicri 1445 21 Muharrem

Tarihten haberdar olmak için tarihte bugün neler yaşandı hep birlikte bakalım;

1925: Boşnak siyasetçi, devlet başkanı ve ‘Bilge Kral’ ünvanlı Aliya İzzetbegoviç doğdu. Bosna Bağımsızlık Savaşı’nda tüm halklara rehberlik edecek bir duruşla tüm dünyanın mazlum halklarının gönlünde taht kuran Aliya, Sırp zulmüne karşı verdiği onurlu mücadele ile de büyük takdir toplayacak ve Bosna tarihinin unutulmaz lideri olacaktı.

1939: 600 yahudi mülteciyi taşıyan Parita Gemisi, İzmir Limanı’na geldi; yahudilerin karaya çıkmalarına izin verilmedi. Zorla göç ettirilme olayının arkasında, Filistin’de bir yahudi devleti kurdurmak olduğu çok geçmeden anlaşılacaktı. Çoğunluğu Avrupa’dan olmak üzere yahudiler, dünyanın dört bir tarafından Filistin topraklarına göç ettirilmiş ve yahudileri kovan devletler, orada siyonist bir yahudi devletinin kurulması için bizzat büyük çaba sarf etmişlerdi.

1951: CHP döneminde açılıp, adeta CHP’nin temsilcilikleri gibi çalışan, daha çok gençliğin yozlaşmasına yol açan ve Müslüman toplumun gençliğine komünistlik aşılayan Halkevleri, Demokrat Parti iktidarı tarafından kapatıldı. (Halkevleri kapatıldı)

1963: ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği, nükleer denemelerin durdurulması konusunda yaptıkları antlaşmayı Kremlin’de imzaladı. Kâğıt üzerinde kalan bu sözleşmelerin başında, silahlanma ile ilgili olanları vardır ve adı geçen ülkeler, nükleer silah başta olmak üzere kitle imha silahlarında her gün nice denemeler yapmaktan geri durmamışlardır.

1990: İstanbul’da yaşanan su sıkıntılarını gidermek amacıyla Yalova’dan ‘Oba Vega’ adlı gemiyle getirilmeye başlanan su, Beşiktaş ve Beyoğlu şehir şebekesine pompalanmaya başlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, bu yöntemle günde 60 bin ailenin su ihtiyacının karşılanacağını açıkladı. Dönemin SHP’li belediyesi, bütün bir ihtişamıyla İstanbul’u susuz, bakımsız bir Mega Köy’e çevirmiş ve harabeye dönen değirmeni taşıma suyla döndürmeye çalışmıştı.

2014: Uluslararası Göç Örgütü, Irak’taki çatışmalardan kaçarak evlerini terk edenlerin sayısının bir milyonu geçtiğini bildirdi.

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir