• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir? Migren ağrısı nasıl geçer? Migrenin ilacı var mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Journal of Headache and Pain dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre dünya nüfusunun  yüzde 52'si her yıl baş ağrısıyla mücadele ediyor. Dünya nüfusunun  15,8'i her gün baş ağrısı çekerken nüfusun yüzde 14'ü ise migren hastası. 

Migren hastalığı kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor. Araştırma sonuçlarına göre migren erkeklerde yüzde 8,6; kadınlarda ise yüzde 17 oranında görülüyor. Ayda 15 gün veya daha fazla baş ağrısı çekme oranı erkeklerde  2,9 iken kadınlarda yüzde 6.

Birçok insanın kabusu haline gelen migren hastalığının herhangi bir yaşı yok. Her yaşta görülebilen hastalık 20 erkekten birinde ve her 5 kadından birinde görülüyor. Migren hastalarının %80'inden fazlasında atakların başlangıcının  30 yaşından önce olduğu belirtiliyor. 

Migren neden olur? 

Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarındaki değişiklikler sonucu meydana gelen şiddetli bir baş ağrısı hastalığıdır. Şiddetli ve tekrarlayan baş ağrısı olarak da tanımlanan migrende sese ve ışığa hassasiyet, bulantı meydana gelir. Hissizlik, baş dönmesi, güçsüzlük, bulanık görme gibi belirtiler de kendini gösterir. Migren tek başına genetik faktörlerle kendini gösteren bir hastalık değildir. Hastalıkta hem genetik hem de çevresel faktörler birlikte etkilidir. Ailesinde migren hastası olanların bu hastalığa yakalanma oranı oldukça yüksektir. Ancak tetikleyici çevresel faktörler de hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. 

Migrenin belirtileri nelerdir?

Migren hastalığının atakları ağrıdan saatler önce kendisini göstermeye başlar. Durgunluk, halsizlik, depresif ruh hali, konsantrasyon eksikliği, iştah kaybı, susama gibi belirtilerle kendini gösteren Prodrom dönemdir. 

Aura döneminde ise dilin bir bölümünde uyuşma, karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterir. 

Ağrı döneminde ise  ense, başın arka kısmı ve başın bir tarafında başlayan rahatsızlık, ağırlık ve belli belirsiz ağrı hissi ile başlar. İki saat içerisinde de çok şiddetli hal alır.

Postdrom döneminde ise baş ağrısının azalmasının ardından baş ağrısının meydana geldiği bölgede tekrar ağrı, sersemlik, bitkinlik meydana gelir. 

Migrene ne iyi gelir?

B2 vitamini veya magnezyum gibi vitamin takviyeleri

Öksürük otunun migrene iyi geldiği belirtilmektedir

Kırmızı et, balık, karaciğer, brokoli ve maydanoz gibi besinlerde yer alan koenzim Q10'un da migrene karşı faydalı olduğu belirtilmektedir.

Bol su içmek de migrene iyi gelir

Aloevera Bitkisiyle migren ağrısının olduğu bölgeye masaj yapmak ağrıyı azaltacaktır. 

Migreni ne tetikler?

İşlenmiş gıda tüketimi

Yüksek ses ve ışık

Parfüm, sigara gibi yoğun kokular

Aç kalmak 

Uykusuzluk

Stres, lodos

Alkol ve sigara tüketimi

Kızarmış yiyecekler

Çay ve kahve tüketimi

Migren nasıl tedavi edilir?

Doğru migren ilaçları migren ataklarını sonlandırabilir. Ancak doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Migren aşısı, Vücutta CGRP adlı molekülün migren ağrısının ve atakların oluşmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Kronik migren ve auralı migrende CGRP adlı ağrıya yol açan maddeye karşı geliştirilen antikorların vücuda verilmesi esasına dayanan migren aşısı ile atakların engellenmesi amaçlanmaktadır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri