• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
23'ncü Uluslarası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşma Festivali başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Ahlat Belediyesi, Ahlat Kaymakamlığı, Bitlis Eren Üniversitesi ve Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfının (AKEV) organizesi ile düzenlenen 23'ncü Uluslar arası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması start aldı. Malatya Belediyesinin Mehtaran takımı katılanlara bir gösteri yaptı. Eğlence programlarının Mısırdaki olaylar nedeniyle iptal edildiği şenliklerde, olaylardaki vahşet konuşmalara yansıdı.

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban yaptığı açış konuşmasında bu yıl 23'ncüsünü gerçekleştirdikleri Şenliklerde program içinde bulunan eğlence içerikli etkinliklerin Ortadoğu'da yaşanan vahşetten dolayı iptal ettiklerini açıkladı. Mümtaz, Ortadoğu'da yaşanan vahşete dikkati çekerek, "Çocuk yaştaki insanları zehirli gazlarla yok etmek, çocukları kadınları ve gençleri, nesli diskriminasyona tabi tutmak, bir kültür olmasa gerek. Bu bir medeniyet değil, bir vahşetin belirtisidir" dedi.

Türkiye'nin bölgede önemli bir güç olduğuna dikkat çeken Mümtaz, barışa en büyük katkıyı sağlayacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ahlat'ta kültür buluşması şenliklerini bir festival havasında kutlamak emelinde çıktığımız bu yolda haklı nedenlerden dolayı programın özellikle eğlenceyi gerektiren bölümlerini Ortadoğu'da yaşanan vahşet nedeniyle iptal ettik.

Elbette ki, bugün Ortadoğu'da yaşanan insanlık dramını fiili bir diskriminasyonun bütün özelliklerini ortaya koyan özeliklerle kendini gösteriyor. Allah yeryüzünde hiçbir topluma onun evlatlarının kendi ellerinde yok oluşunu göstermesin. Ben dualarımda İslam dünyasının en güçlüsü olan Türkiye'nin, en muzaffer, en kaim orduya, en güçlü devlete, en güçlü topluma kavuştur. Aksi takdirde bu milletin eli olmadan, bu milletin takdiri olmadan, bu milletin ufku olmadan, hukuku olmadan Türk-İslam hukukunun yerleşmesi olmadan adaleti olmayacaktır."

Son olarak Başbakanın yayınladığı bildirideki sözlerini dilendiren Çoban, "Başbakanımız hiçbir eğlenceye vaktimiz yoktur. Bu yapılanlar karşısında bizler de sessiz kalmayacağız. Buradaki fiili karşısında bizlerde tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Çocuk yaştaki insanları zehirli gazlarla yok etmek, çocukları kadınları ve gençleri, nesli diskriminasyona tabi tutmak, bir kültür olmasa gerektir. Bir medeniyet değil, bir vahşetin belirtisidir.
Suriye'deki kardeşlerim hangi etnik kökenden olursa olsun, Lazıyla, Türküyle, Kürdiyle, Çerkeziyle bu coğrafyanın insanları büyük bir medeniyetin, alim bir medeniyetin mümessilleridirler. Bu medeniyetin insanlara bu zulmü reva görenlere de inşallah bütün insanların huzurunda güçlü bir Türkiye iradesi yüksek bir ülke köyleriyle, kasabalarıyla, ilçeleriyle artık yokluğu değil dinamizmi, gelişmeyi kalkınmayı hedefleyen bir Türkiye muhakkak ki tüm insanlığın kurtuluşuna sebep olacaktır" şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir