• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Zencefilin faydaları nelerdir? Zencefil hangi rahatsızlıklara iyi gelir? Zencefil çayı tarifi..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarınca sıkça kullanılan çaydan, keke, pilava kadar kullanım alanı yaygın olan zencefil nasıl elde edilir? Zencefilin faydaları nelerdir?

Bir kök bitki  çeşidi olarak yetişen zencefil özellikle tropik ve yarı tropik iklim koşullarında yetişir. Kurumuz, taze, rendelenmiş olarak birçok şekilde kullanılan zencefil dünyada yaygın bir şekilde  kullanılıyor. Yüzde 80 oranında su barındıran zencefilin içerisinde karbonhidrat oranı oldukça düşüktür. İçerisinde doymuş, doymamış çoklu yağ asitleri, 4 çeşit vitamin, 10 çeşit mineral ve doğada var olan 20 çeşit aminoasidin 18’ini de içeriğinde barındırmaktadır.

100 gramı 80 kalorilik enerji değerine sahip olan zencefilin kullanım alanları nelerdir?

Tavuk, balık yemeklerinde kullanılabilen taze zencefil aynı zamanda süte ya da suya ilave edilerek de kullanılabilir. Yemek soslarına da dahil edilebilen zencefil ayrıca balla karıştırılarak lezzetli ve faydalı ortaya çıkarılabilir.

Toz zencefil ise hamurlara, salatalara, çorbalara ilavesinin yanı sıra özellikle kış aylarında bitki çaylarında yoğun bir şekilde kullanılır.

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR? ZENCEFİL NEYE İYİ GELİR?

Ağrıya, şişkinliğe, iltihaba iyi gelen, antioksidan etki gösteren zencefil mide boşalmasını hızlandırır ve bulantıyı azaltır. Bu nedenle bulantının yoğun olduğu hamilelikte ve kanser tedavisinde de kullanılması önerilmektedir.

Bulantıyı azaltan zencefil taşıt ve deniz tutmasına karşı da etkilidir. Zencefil ile ilgili hayvan deneylerinde kalp rahatsızlıklarına karşı da koruyucu etkisi olduğu , pıhtılaşmayı önleyici, tansiyonu düşürücü etkiye sahip olduğu görülmüştür.

Kan şekerini düşürmeye de yardımcı olan zencefilin alerjik reaksiyonları baskılayarak astımlı hastalarda faydalı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yapılan hayvan deneylerinde zencefilin yaşlanmaya bağlı beyin fonksiyonlarında gerilemeyi azalttığı görülmüştür. Tüm bunların yanı sıra zencefilin diş eti enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır.

Ancak kan sulandırıcı etkiye sahip zencefilin kan sulandırıcı ilacı kullanan kişiler tarafından doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmez. Kanamaya meyilli insanlarda fazla zencefil tüketimi kanamaya neden olabilir. Tansiyonu düşürücü etkisi de olduğu için tansiyon hastalarının da zencefil tüketiminde dikkatli olması gerekir.

ZENCEFİL ÇAYI TARİFİ

Son derece faydalı olan zencefil en sık çay şeklinde tüketilmektedir. Peki zencefil çayı nasıl yapılır?

Kök zencefili alarak temizleyin ve dilimleyin

Bir fincan çay için 2-3 zencefil dilimini demliğe koyarak 5-10 dakika kadar kaynatın. Ardından süzerek bal ve limon ilavesiyle tüketin.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri