• DOLAR 32.582
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2461.376
  • ...
İHH Irak'a sığınan Suriyeli Kürtleri yalnız bırakmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERBİL - İlerleyen günlerde kamplarda yürütülen çalışmalara hız verilecek. Suriye'nin Qamişlo, Haseke, Derik ve çevre bölgelerde yaşayan Kürtler yaşanan çatışmaların artması üzerine büyük gruplar halinde Irak'a sığınmaya başladı. 15 gün içerisinde yaklaşık 35 bin Kürt evlerini terk ederek Irak'a sığındılar. Göç dalgası küçük gruplar halinde devam ediyor. 2 yıl içerisinde Suriye'den Irak'a yaklaşık 150 bin kişinin sığındığı belirtiliyor.

 

Açlık ve ölüm korkusu ile yanlarına hiç bir şey alamadan evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılar Suriye Irak sınırında kayıtlarının alınmasının ardından araçlarla Erbil'e 30 km uzaklıkta kurulan Kewirgosık kampına getirilerek buraya yerleştiriliyor.

 

Bir anda oluşan göç dalgasına karşı yeni kurulan kampta hiç bir alt yapı bulunmuyor. Aileler hızlıca kurulan çadırlara yerleştiriliyor. Bir yandan kamp içerisinde alt yapı çalışmaları gerçekleştirilirken bir yandan da acil ihtiyaç malzemeleri ailelere dağıtılmaya çalışılıyor. Tam bir insanlık dramın yaşandığı kampta yaklaşık 15 bin kişi yaşıyor. Sığınmacılar zorlu kamp hayatı ile birlikte 40 dereceye varan sıcaklıklar ile de mücadele etmeye çalışıyorlar.

 

Dünyanın birçok bölgesinde din dil ırk ayrımı yapmadan mazlumlara yardım ulaştıran İHH İnsani Yardım Vakfı oluşan göç dalgasının ardından Irak'ta bulunan mülteci kamplarında da yardım çalışmaları yapmaya başladı. Daha önce Suriye içerisindeki Kürt bölgelerinde yardım çalışmaları yapmak isteyen ancak yerel güçler tarafından engellenen İHH kamplara sığınan Kürtleri burada yalnız bırakmadı.
İHH ekipleri ilk olarak Kewirgosık mülteci kampında 2 bin aileye kuru gıda yardımında bulundu. Kampların yeni kurulması ve dağıtılacak yardımların sıcak ortamdan muhafaza edilemiyeceği için kuru gıda dağıtımı tercih edildi.

 

Dağıtılan yardımların içerisinde 2 kg pirinç, 2 kg bulgur, 2 kg nohut, 2 kg şeker, 2 kg çay, 2 teneke salça ve 2 lt sıvı yağ bulunuyor. İHH İnsani Yardım Vakfı önümüzdeki günlerde kamplarda başka yardım çalışmaları da gerçekleştirecek.

 

Kamplarda inceleme yapan İHH ekipleri temizlik malzemesi ve çadır eksikliğini de gözlemleme imkanı buldu. Kamp yetkilileri, kampların yeni kurulduğu için bir çok eksiği olduğunu belirtirken yeni göç dalgaları beklediklerini de aktardılar.

 

İHH ekipleri ayrıca 40 binden fazla insanın sığındığı Dohuk'ta bulunan Domozki kampını da ziyaret etti. Mart 2012'de kurulan kampta da incelemelerde bulundu. Irak Bölgesel Kürt Hükümeti yetkilileri ile de görüşen İHH ekipleri kamplardaki eksiklikler doğrultusunda kampta yardım çalışmaları yapma kararı aldı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir