• DOLAR 35.351
  • EURO 36.799
  • ALTIN 2996.46
  • ...

Bingöl'de düzenlenen Sözleşmeli Üretim Değerlendirme Toplantısına, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcıları Abdulkadir Karabulut ve Mehmet Kilci ile birlikte Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Muş ve Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürleri, Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı, Bingöl ve çevre illerin Ziraat Odaları ve Yetiştirici Birlikleri Temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşunun daire amirleri, sivil toplum kuruşlarının temsilcileri, çok sayıda çiftçi ve muhtar katıldı.

Bingöl Tarım İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, açılış ve selamlama konuşmalarında Bingöl tarımı ile ilgili genel bilgilere vererek Bingöl'de sözleşmeli üretimle ilgili şunları söyledi:

"Bu toplantının Bingöl'de yapılmasından ve sizleri Bingöl'de ağırlamaktan Bingöl tarım camiası olarak memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bakanlığımız tarafından son günlerde Tarımsal Üretimin Planlanmasının yanında Sözleşmeli Üretime de büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda bölgesel olarak yapılan toplantılar ilimizde de devam etmektedir. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi ilimizde de sözleşmeli üretim yazılı ya da sözlü olarak yapılabilmektedir. Öncellikle fiyat istikrarının yanında üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması, üreticilerin ürettikleri ürünlerin pazarlanmasını kolaylaştırılması ve değerinde satılması, ürünün sanayiye arzından önce fiyatının belirlenmesi, sanayicinin hammadde tedarikinin sağlanması, tarımda teknolojiye uygun mekanizasyonun geliştirilmesi ve yine girdi maliyetlerinin düşürülmesi ile birlikte tüketici taleplerinin karşılanması açısından Sözleşmeli Üretimin belirlenen normlar çerçevesinde üretici-tüketici ve sanayicilerimiz açısından oldukça önemli bir konu olduğu aşikârdır. Bizlerde ilimizde yaptığımız çalışmalarla bu eksende bu üçlü mekanizmanın da menfaatlerinin korunmasına uygun şekilde çalışmalar yürütmekteyiz. "

Bingöl'de son yıllarda yaygınlaşan sözleşmeli üretim kapsamında yazılı ve sözlü olarak belirlenen normlar çerçevesinde süt ve süt ürünleri, etçi broiler, bal ve yem bitkisi alımları yapıldığını belirten Bahadır, "Bu alımların önümüzdeki yıllarda katlanarak artmasını da bekliyoruz. İnşallah bundan sonra da sözleşmeli üretim modelini bakanlığımızın belirlemiş olduğu normlar çerçevesinde kapsamını geliştirerek gelir getirici faaliyetlerin devamlılığının sağlanması adına faaliyetlerimize 368 personelimizle alın terini alım gücünü korumanın yanında tedarik zincirinin devamlılığının sağlanması adına tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz. Ben bu vesileyle bu toplantının özelde ilimize ve bölgemize, genelde ise ülkemize hayırlı olmasını diliyor, tüm katılımcılara tekrardan hoş geldiniz diyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum."

İl Müdürü Bahadır'ın açılış ve selamlama konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden bölümde, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcıları Abdulkadir Karabulut ve Abdulkadir Mehmet Kilci konuya ilişkin teknik bilgiler vererek katılımcıların sorularını yanıtladı. (İLKHA)