• DOLAR 34.646
  • EURO 36.459
  • ALTIN 2933.051
  • ...
Berat  Kandili ne zaman? Diyanet Dini Günler Takvimi 2024! Berat Kandili 2024
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Berat, bir kulun Allah-u Teala’dan kurtuluşun ve affını alması anlamına gelmektedir. Berat gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir.  Berat gecesinde kaza ve kaderler takdir edilir. Zemahşeri (Rahimehullâh)’a  göre bir yıllık olayların Levh-i Mahfuz’dan kopyalanmasına Berat gecesi başlanır, Kadir gecesi bitirilir ve bu dosyalar dört meleğe tevdi edilir. 

Kuran-ı Kerim’in 44. Suresi olan Duhan suresinde, Kuran-ı Kerim’in “Mübarek bir gecede” nazil olduğunu bildirilmektedir.

Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olarak bilinen iki mübarek gece vardır. Bunlardan biri Berat Gecesi iken diğeri de Kadir Gecesi’dir.

BERAT KANDİLİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR? 

Berat gününü ve gündüzünü oruçlu geçirmek, muhtaçları sevindirmek, namaz kılmak, tövbe ve iştiğfar yapmak, Kur’an-ı Kerim okumak, bu mübarek günde sevap kazandıran ibadetlerdendir.

Bu mübarek gecede Peygember Efendimizin (S.A.V) Hz. Ali’ye aktarmasıyla rivayet olunan bir namaz vardır.  Bu namaz 100 rekat şeklinde kılınır. Bu namazın her rekatında 1 Fatiha Suresi, 10 İhlas Suresi okunur. Namaz tamamlandığında ise 1000 İhlas okunmuş olunur.

Bu namaz tamam oldukdan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretleri’nden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini taleb ve niyaz edecektir.

Bu geceyle ilgili Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının yarısı (Berat Gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: 'Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; ifâ vereyim.' "

"Allah Teâlâ Şaban'ın on beşinci geresi (Berat Gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar." (İbn Mace, İkametü's-Salât, 191; Tirmizî, Savm, 38).

Berat Kandili ile ilgili hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib Gecesi, Berat Gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı gecesi.) [İbni Asakir]

(Allahü teâlâ, Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek, kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç, herkesi affeder.) [İbni Mace]

(Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin, vereyim.” Bu hâl, sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace](Cebrail aleyhisselam gelip, “Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece Şaban ayının 15. gecesidir” dedi. Bu geceyi ihya edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrik, büyücü, falcı, cimri, kinci, müşahin, içkici, faizci ve zaniyi affetmez.) [Taberani] (Müşahin, bid’at ehli demektir.)

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, reddolmaz. Ramazan ve Kurban Bayramının birinci gecesi, Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]



BERAT KANDİLİ NE ZAMAN 2024?

Bu haberler de ilginizi çekebilir