• DOLAR 32.554
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2438.68
  • ...

Kayseri Şeker Fabrikası`nda gerçekleştirilecek olan toplantıya katılmak için gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, karşılama sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Ramazan ayında et fiyatlarında bir artış yaşanmayacağını söyledi. Bakan Eker, "Yeteri kadar piyasada hem kasaplık canlı hayvan hem karkas et var. Hem Et Balık Kurumu`nun depolarında hem piyasada vatandaşlarımızın elinde mevcut. Hiçbir şekilde endişeye gerek yok. Fiyatlarda da yükselme yok. Bunu sizlerin aracılığı ile kamuoyuna bir kez daha sunmak istiyorum" dedi.

Şeker Fabrikası`ndaki toplantı öncesinde açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, "Kayseri`nin hem kendi içinde hem ülke bazında değerlendirilmesi gereken konular oluyor. Bunlardan biri de tarım, gıda ve hayvancılıkla alakalı. İlçe ve köylerimizi ilgilendiren hususlar olacak" diye konuştu.

Yıldız, "Bütün sivil toplum örgütlerinin hazır bulunacağı bir dizi toplantı olacak. Kayseri`nin özellikle sulanacak tarım araziler ile alakalı, bundan elde edilecek gelirlerle alakalı ve hayvancılıkla alakalı yapılacaklar var. Bu konuda bizzat Sayın Bakan`ımızın idare edeceği toplantılar olacak" ifadelerini kullandı.

"Bugün Kayseri`de Bakanlığımızın yeni yapılanması ile ortaya çıkan ilk icraatlarımızdan birini Kayseri`de bir ortak akıl toplantısı yapmak sureti ile gerçekleştiriyoruz" diyen Bakan Mehdi Eker, "İlgili departmanların yöneticisi arkadaşlarımla birlikte bundan üç yıl önce ilkini yaptığımız toplantının birini daha gerçekleştiriyoruz. Bugün tekrar Kayseri`de 3 yıl önce yaptığımız, belirli bir noktaya getirdiğimiz ortak akıl toplantılarının ikincisini yapıyoruz. Kayseri tarım ve hayvancılık sektöründe hangi gelişmeler oldu, ne mesafe katedildi bunları gözden geçireceğiz.

Öğleden sonra bitkisel ürünlerle ilgili, hayvancılıkla ilgili olmak üzere iki ayrı sektörle toplantı yapacağız. Biz Kayseri`nin kırsalında yaşayan insanların hayatına nasıl daha fazla refah katarız, nasıl gelirlerini artırabiliriz, onun çabasındayız. Bugünkü çalışmalarımızın esasını bunlar oluşturacak. Bunlarla ilgili yapılanları gözden geçireceğiz. Sorunları ve çözüm önerilerini bu sektörün içinde bulunan insanların ağzından duyarak, öğrenerek değerlendireceğiz. Biz bu sektörel ortak akıl toplantılarını öteden beri yapıyoruz" diye konuştu.

Çiftçilerin borçlarının yapılandırılması ile ilgili bir soruya ise Bakan Taner Yıldız şu şekilde cevap verdi:

"Cumhuriyet tarihimizin en büyük borç yapılanması oldu. Buna bir rağbet de oldu. Tarımsal sulamalarla alakalı Başbakan`ımızın ve Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcımız Sayın Babacan ve Bakan Mehdi Eker`in büyük katkıları oldu. Faizlerin affı ile ortak bir mutabakat sağlandı. Sulama birlikleri ve 42 sivil toplum örgütleri ile bir araya gelindi. Ortak bir mutabakatla bu borçların ödenmesi söz konusu oldu. Şu ana kadar yapılandırmalarda tamamı sıfırlanmış değil.

Bu ayın sonuna kadar da mutlaka müracaat etmelerini son defa hatırlatmak isterim. Bundan sonra borç yapılandırılması ile ilgili bir çalışma bu hükümet döneminde olmayacak. Tarımsal sulama ve çiftçi borçları ile alakalı bu denli büyük bir çalışma olmayacak. 5 yıl da taksit imkanı olan bir yapı sağlandı. Bunu çiftçi kardeşlerimiz değerlendirmelidir."