• DOLAR 34.653
  • EURO 36.438
  • ALTIN 2933.057
  • ...

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal haklarını belirleyecek 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı sona erdi.

Memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve konfederasyon temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 

Görüşmelerde memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil ediyor.

Toplantı sonrası açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bakan Işıkhan'ın, 3600 ek gösterge düzenlemesinde eksik kalan birinci dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesine ilişkin düzenlemenin yasal metnine çalıştıklarını söylediğini anlattı.

Bu sözün toplu sözleşme metnine geçeceğine inandığını belirten Yalçın, bunun olmaması halinde sözün boşlukta kalacağını kaydetti.

Toplantıda, ekonominin sabit gelirliler üzerindeki durumunun özet tablosunu geçtiklerini anlatan Yalçın, 2024 yılı için beklenen enflasyon ve ekonomik verilerin, özellikle Merkez Bankasının güncellemelerinin altını çizdiklerini kaydetti.

Yalçın, enflasyonist ortam dikkate alındığında tekliflerimizin abartılı olmadığını ve mütevazı teklifler olduğunun görüleceğini bir kez daha ifade ettiklerini dile getirdi.

Perşembe günü temmuz ayı enflasyonunun açıklanacağını ve açıklanacak enflasyonun, bu konudaki beklentilerinin makuliyetini teyit edeceğine inandığını belirten Yalçın, toplantıda ayrıca kamu personel sisteminde bozulan ücret skalasına özellikle dikkat çektiklerini vurguladı.

Görüşme takvimi

Çalışanlar arasındaki ücret makasının kapatılması ve gelir adaletinin sağlanması konusunda toplu sözleşmeyi bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Yalçın, görüşme takvimine ilişkin şunları aktardı:

"Bugün başlamış olduk. Süreç, hizmet kollarına ilişkin toplu sözleşme tekliflerinin tasnifiyle devam edecek, daha sonra genele ilişkin tekliflerin tasnifiyle ilerleyecek. 14 Ağustos Pazartesi günü heyet, geniş olarak bugünkü gibi tekrar bir araya gelecek ve kamu işveren heyeti teklifini sunmuş olacak. Devamında yine hizmet koluna ve genele ilişkin müzakereler muhataplarıyla sürecek. 17 Ağustos Perşembe günü ikinci bir toplantı yapılacak ve yeni teklifler bekliyoruz. Orada da gene geniş bir şekilde tüm heyet bir araya gelmiş olacak.

Peşinden müzakere süreci sürecek ve 21 Ağustos Pazartesi günü bu anlamda sürecin nihayete ereceği, 22 Ağustos Salı günü ise sürecin mutabakatla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunun netleşeceği bir zemin olacak. Peşinden 23 ila 25'i arasında eğer konu mutabakatsızlıkla sonuçlanırsa Hakem'e kalırsa Konfederasyonun ve ilgili sendikaların 3 günlük düşünme süreci olacak. Peşinden başvuru süreci tamamlanmış olacak ve 26-31 Ağustos arasında da Kamu Görevlileri Hakem Kurulu eğer kendisine görev düşecekse o görevi yerine getirecek ve 31 Ağustos itibarıyla toplu sözleşme süreci tamamlanmış olacak." (İLKHA)