Nemrut Krater Gölü'ne atılan çöpler su altı yaşamı olumsuz etkiliyor
Bitlis sınırları içerisinde bulunan, 2 bin 900 metre yükseklikteki dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük Nemrut Krater Gölü Kalderası'nda, duyarsızca suya atılan atıklar, gölde yaşayan canlıları olumsuz etkiliyor.
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) kapsamında 2010 yılında "Mükemmeliyet ödülü" alan Nemrut Krater Gölü, bölgeye has bitki örtüsü, sıcak ve soğuk gölleri, buhar ve buz bacalar ile eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olurken, gölde yaşayan zengin balık çeşidiyle de dikkat çekiyor.
UNESCO'ya aday olan Nemrut Krater Gölü, havanın sıcaklığıyla birlikte piknikçilerin ve ziyaretçilerin en çok uğradığı mekanlardan biri haline geldi. Dört mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Nemrut Krater Gölü'nde halk arasında bilinen yayın balığı, kaya balığı, sazan gibi balık türlerini barındırıyor.
Uzun süredir krater gölüne dalış yapan ve gölde bulunan canlıları görüntüleyen Doktor Öğretim Üyesi Cihan Önen, Nemrut Kalderası'nın her özeliğinin şaşırtıcı olduğunu söyledi.
Önen, "Karası, gökyüzü ve su altıyla da bizi bir hayli şaşırtmakta, hayranlık uyandırmaktadır. Uzun süreden beri kalderada bulunan büyük gölün altına dalmaktayım. Gerek suyun altındaki berraklık, canlılık doğal bir akvaryum gibi görünmektedir. Halk arasında yayın balığı, kaya balığı, sazan gibi balıklarla da karşılaştık. Doğal bir akvaryum görüntüsünü oluşturuyor." dedi.
Gölde oluşan kirliliğe dikkat çeken Önen, "Geçtiğimiz zamanlarda göle daldığımızda su çok berraktı. Şu an suda ciddi bir kirlilik var. Son zamanlarda bölgede bir hayli piknik artışları var. Duyarlı vatandaşlar olduğu gibi, duyarsızca davrananlar da var. Suya atılan her bir pislik, su altı yaşamını tehdit edebilmekte, o güzel görüntüyü bozabilmektedir. Gerek buradaki balıklar için gerekse de bu güzel manzara ve görüntü için suyun kirletilmemesi gerekiyor. Bu konuda duyarlı olunması lazım." diye konuştu.
Nemrut Krater Gölü'nde bazı endemik balık türlerinin olduğunu belirten Doktor Öğretim Üyesi Cengiz Hark, bunların her geçen gün yaşam alanları daralan endemik türlerden olduğunu ifade etti. (İLKHA)