• DOLAR 32.384
  • EURO 34.649
  • ALTIN 2393.31
  • ...
Aşura Günü'nde Hazreti Hüseyin ve Kerbela şehidleri yâd edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da mazlumca şehit edilmesinin 1384'üncü yıldönümü nedeniyle Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Temsilciliği tarafından bir program düzenlendi.

Gaziantep'te hayırlı hizmetlerde bulunan Mustazaflar Cemiyeti, Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da şehid edilişlerinin 1384'üncü yılı münasebetiyle düzenlediği programa halk yoğun ilgi gösterdi.

Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa katılan vatandaşlar, salon girişinde görevliler tarafından ikramlarla karşılandı.

Sunuculuğunu Mehmet Kaya'nın yaptığı program İmam Hatip Hüseyin Yıldırım'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Temsilcisi Müslüm Yıldız yaptı.

İslam tarihinde nice büyük olaylara şahitlik eden Aşura Günü'nün tarihte eşine az rastlanır Kerbela zulmüne de şahitlik ettiğini ifade eden Yıldız, "Hicretin 61'inci yılında Peygamberin Ehl-i Beytine yapılan amansız vahşet bugün halen tazeliğini korumakta olup gönüllerimize acı vermeye devam ediyor. Kerbela olayı tarihte yaşanan bir hadiseden, bir acıdan öte Hüseyni bir duruşun çağlara aktarıldığı bir kıyam meşalesidir. Peygamberin öptüğü başı ayaklar altına alanların tarih boyunca zelil bir şekilde anıldığı, Hüseyinlerin ise yüreklere kazındığı bir mücadeledir. O zulmü yapanlar bugün lanet ile anılıp, 'Yezid' ismi ile beraber tarihin çöplüğüne gömülürken, bugün milyonlarca Müslümanın ismi 'Hüseyin' davası ise 'Hüseyni ' olmuştur." dedi.

Kerbela'nın acı olaylarına rağmen tarihe bıraktığı misyonu anlayanların dünyaya meydan okuduklarını vurgulayan Yıldız, "Bunun neticesinde günümüzde Bediüzzaman Said Nursi, Şehit Şeyh Said, Şehit Hasan el-Benna, Şehit İskilipli Atıf Hoca, Şehit Aytaç Baran, Şehit Yasin Börü ve Şehit Sacit Pişgin gibi izzet ve cesareti yüklenmiş öncü şahsiyetler tarih sahnesine çıkmıştır." diye konuştu.

Mustazaflar Cemiyeti Gaziantep Temsilcisi Müslüm Yıldız

"Kerbela; Müslümanlara gücün değil, Hakk'ın tarafında olmayı, güçlü bir Yezid ile değil, haklı bir Hüseyin ile yol almayı öğretmiştir." diyen Yıldız, "Ey Müslüman; bugün müstekbirlerin imkânları, silahları, paraları, makamları ile gücü ellerinde bulundurması seni yanıltmasın. Sen Rabbine iman etmiş isen gücün değil, Hakk'ın tarafında olmayı bilmelisin. Kerbela; haksızlık ve zulmün karşısında dik ve izzetli duruşun adıdır. Kerbela; Nebevi bir mektepte yetişip yol alan dava erinin zayıflık, zelillik ve haksızlığa boyun eğmeyeceğini bize öğreten bir mekteptir. 'İslam'ı din, yol ve amaç edinmiş olanların onu yeryüzüne hâkim kılıncaya kadar yapacağı mücadelenin adıdır." şeklinde konuştu.

Yıldız, "Bugün İslam ümmetinin içinde yüzlerce Kerbela'ya şahit olmaktayız. Filistin'de, Suriye'de, Irak'ta, Keşmir'de, Doğu Türkistan'da, Bangladeş'te, Arakan'da ve diğer İslam ülkelerinde akan kanlar bizim kanlarımız, kirletilen namuslar bizim namuslarımız, toprakları işgal edilenler İslam memleketleri bizim memleketlerimiz değil mi? Tarihin tekerrür etmesi bize tekrar gösterdi ki ne 'Yezitler' bitecek ne ona karşı kıyam eden 'Hüseyinler' bitecek. Selam tevhit davasını yüklenmiş ve bu uğurda hiçbir zillete boyun eğmeyen siz Hüseyin ve Zeyneplere olsun." dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar İsa Emre, Muharrem ayında yaşanan önemli hadiselerden biri olan Kerbela hadisesinden dersler ve ibretler çıkarılmasının önemine değinerek Hazreti Hüseyin'in kıyamının iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Kerbela'nın çok acı ve derin bir hadise olduğunu ifade eden Emre, "Bizim Kerbela'dan almamız gereken öyle büyük dersler var ki tıpkı Kur'an-ı Kerim'in kısaları gibi, Kur'an-ı Kerim'in hiçbir kısasında Rabbimiz 'hala ağlamaz mısınız' diye buyurmamıştır, her kısanın sonunda Allah-u Teâlâ der ki, 'düşünmez misiniz, akıl etmez misiniz' Adem'den, Nuh'tan, İbrahim'den, Musa'dan, İsa'dan, Muhammed Aleyhisselam'ın hayatından size onca haberler veriliyor, ibret almaz mısınız?" dedi.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) birtakım hadislerine değinen Emre, "Peygamber Efendimiz dedi ki, 'Hüseyin bendendir ben de Hüseyin'denim, Allah'ı seven Hüseyin'i sevsin, Hüseyin torunlardan bir torundur, Hasan ve Hüseyin benim bu dünyada kokladığım iki reyhanımdır, Hasan ve Hüseyin Cennet gençlerinin efendisidirler." buyurdu.

Araştırmacı-Yazar İsa Emre

"Bir kötülük gördüğünüzde elinizle düzeltin, buna gücünüz yetmiyorsa dilinizle düzeltin, buna da gücünüz yetmiyorsa kalbinizle buğzedin.' hadisini hatırlatan Emre, "Bazı kötülükler vardır ki bir mahallede yapılır mahalleye zarar verir, bazı kötülükler vardır ki bir şehirde yapılır şehre zarar verir, bazı kötülükler de vardır ki memlekete zarar verir. Müslümanın buralarda kalben buğzetme hakkı yoktur ama bizi öyle bir hale getirdiler ki bütün kötülüklere sadece buğzediyoruz. Dili olanlar konuşmuyor, kalemi olanlar yazmıyor, eli ayağı tutanlar hiçbir şey yapmıyor." şeklinde konuştu.

"Eğer Hazreti Hüseyin Kerbela'ya gitmeseydi bu ümmet kıyamete kadar kendi içinden çıkacak zalimlere ses etmeyecekti." diyerek konuşmasına devam eden Emre, "İmam Hüseyin kendi canından vazgeçerek Müslümanların zalimlere karşı elleriyle, dilleriyle, kalemleriyle, kötülüğe karşı direnmeleri gerektiğine örnek olmuştur." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından sahneye çıkan Özlem Ajans sanatçıları, Kerbela şehidleri üzerine yazılan ilahileri seslendirdi. İlahilerin okunduğu programda duygulu anların yaşandığı görüldü. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir