• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Gelir İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre bildirim ve beyan süreleri 3 Temmuz 2023'te biten başvuruların ilk taksit ödeme süreleri ise 31 Temmuz'da sona erecek.

Başkanlık şu durumda olanların yapılandırmadan faydalanamayacağını bildirdi:

"Birinci ve ikinci taksitlerin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi.

Birinci ve ikinci taksitlerin süresinde ödenmesine rağmen bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi.

Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödemede gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi."

Ayrıca birinci ve ikinci taksitlerin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla, bir takvim yılında üçten fazla taksitin ödenmemesi halinde yapılandırmanın ihlal olacağına yönelik düzenleme matrah ve vergi artırımına göre beyan edilen vergiler açısından geçerli olmayacak ve ilk iki taksitin süresinde tam ödenmesi kaydıyla diğer taksitlerin son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi halinde Kanundan yararlanılacak.

Ayrıca yapılandırılan tutarların tamamının 31 Temmuz tarihine kadar ödenmesi durumunda yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak, Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim, yapılandırılan borç, sadece fer'i alacak ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim, matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim yapılacak. (İLKHA)