• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Psikolog Aşan: Çocuklarda psikolojik problemlerin önüne geçilmesi için ebeveynlere ve yerel yönetimlere görev düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler başta olmak üzere şehir hayatında yaşamlarını sürdüren çocuklar, ebeveynlerinin yoğun iş temposu ve daha birçok farklı nedenlerle maalesef zamanlarının büyük çoğunluğunu yaşadığı dairede geçirmek zorunda kalıyorlar.

Sosyal donatıların olduğu site içerisinde yaşayan çocuklar yeşil alana, oyun alanlarına ulaşabiliyorken apartman dairesinde yaşayan çocuklar ise maalesef çok kısıtlı zaman diliminde parklara ve oyun alanlarına ulaşabiliyor.

Zamanının büyük çoğunluğunu apartman dairesinde geçiren çocuklarda da maalesef sosyalleşememe, özgüven sorunu gibi daha birçok psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu durum ileride psikolojik açıdan sağlıklı olmayan bir toplumun oluşmasına neden olabiliyor

Metropol kentlerde apartman dairesinde yaşayan çocukların karşılaşabileceği sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Psikolog-Yazar Servet Aşan, sağlıklı bir toplumun oluşması için ebeveynler ve yerel yönetimlere düşen görevlere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Ebeveynler çocuklarına destek olmalı"

Metropol şehirlerin olumsuz etkilerinin modern dünyanın olumsuz etkileri ile eşdeğer olduğunu söyleyen Aşan, "Bu sorunların en başında teknolojik gelişmeler ve nüfus artışı doğa kaynakları tüketmemize sebep oluyor. Doğanın değerlerini yitirdikçe çocukların psikolojileri de olumsuz etkileniyor. Çocuklar artık yeşil alanda, parkta veya dışarıda rahat rahat gezemezken, oynayamazken ya da sosyalleşemezken küçük bir apartman dairesinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ya da apartman dairesindeki teknolojik aletlerle zaman geçiriyor. Bu durumda çocuk sosyalleşemiyor, sosyalleşemediği için de psikolojik olarak ilişkisel problemler ile karşı karşıya kalıyor. Ebeveynlerin bu noktada yapmaları gereken birçok noktada çocukları desteklemesidir. Ancak çocuklar bu durumda yine dışarıda oynayamadığı için, park ve yeşil alanlardaki olumlu psikolojik etkileri de maalesef yaşayamıyorlar. Bu durumda çocuk parkta oyun sırası beklerken ileride sabırlı olmayı, beklemeyi öğrenmiş oluyor." dedi.

"Çocukların İleride psikolojik sorunlarla karşılaşmaması için ebeveynler fedakarlık yapılmalı"

Çocukların oyun dünyası ile büyüdüğünü, oyun dünyasının psikolojilerinde oldukça etkili olduğunu belirten Aşan, "Çocuklar oyun oynarken sosyalleşmenin önemini, hemcinsleri ve karşı cinsler ile iletişim kurmayı öğreniyor. Bu şatlar sağlanamayınca çocuklar teknolojik aletlerde, televizyonda, tablette zaman geçiriyor. Bu durumda çocuk sosyalleşemezken ebeveynlerin yoğun iş tempoları nedeniyle maalesef yalnız başına vakit geçirmesine sebep oluyor. Bu çocukta sosyalleşme problemlerine neden olurken aynı zamanda ileriki süreçte psikolojik problemler yaşamasına sebep oluyor. Çünkü çocuk için gelişim evreleri vardır ve bu evrelerin sağlıklı atlatılması gerekiyor. Eğer sağlıklı atlatılmazsa, çocuk her dönem için yetişkinlik dönemine doğru yoğun bir psikolojik olumsuzlukla karşı karşıya kalıyor. Bu bağlamda ilişki problemleri, sosyalleşme, aile ilişkilerinde sorunlar yaşıyor. Maalesef ebeveynler de bazen kendilerine vakit ayırabilmek için çocukları yalnız bırakabiliyorlar. Çocuklar ile mutlaka oyun oynanması, dışarıya çıkılması gerekiyor. Ulaşabilecekleri park eğer uzak ise ebeveynlerin onlara eşlik etmesi çocuklarda güven duygularında da tazelenmeye vesile olacaktır. Güven duygusunu, konfor alanını yeniden hissetmelerini sağlayacaktır. Ebeveynleri de anlıyoruz ancak çocukların ileriki zamanda yaşayacağı problemlerin önüne geçilebilmesi için bu konuda fedakârlık yapılmalı." diye konuştu.

"Yerel yönetimler çocuklar için oyun alanları oluşturmalı, gerekirse buralara ulaşılması için servis hizmeti vermeli"

Çocuklar için oyun alanlarının oluşturulması için yerel yönetimlere de büyük görev düştüğünü hatırlatan Aşan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

Yerel hizmetler toplum dinamiği için çok önemlidir. özellikle İstanbul gibi metropol şehirlerde yerel yönetimlere çocukların vakit geçirebileceği birçok alan açılması gerekiyor. Bu alanlara ulaşılması için gerekirse servis hizmeti de sağlanmalıdır. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz ve onları bu dönemde eğer psikolojik anlamda bir bunalıma sokarsak bu ileride bize olumsuz bir etki olarak dönecektir. Eğer bu gibi imkânlar sağlanmıyorsa ebeveynler kendilerine yakın yerlerdeki alanlara gidilmesi için çocuklarına eşlik etmeli, onlarla yürüyüş yapmalı, sosyalleşmeleri için ellerinden geleni yapmalıdır. Bunları hiç yapamasa bile en azından evde çocuklarla oyun oynamalıdır. Oyun çocuğun dünyasıdır. Psikolojik dengeyi kuran en temel özelliktir. Bu ölçüde eğer ebeveyn çocukla işbirliğine dayalı oyunlar oynarsa çocuğun psikolojik açıdan çok daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirler." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir