• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Kurban bayramı ne zaman 2024? Seneye Kurban bayramı hangi tarihte? Neden Kurban kesilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayramlar, toplum içinde birlik ve beraberliğin pekiştiği, kardeşlik, dostluk, sevgi ve saygı duygularının paylaşıldığı millet olma şuuruna ermenin temelidir. Kurban kesme ibadeti Hz. Adem (a.s.) dönemine kadar gitmektedir. Allah için kesilen kurbanların etlerinin dağıtılmasını yardımlaşma ve kardeşlik duygularının pekişmesine vesile olur. Aynı zamanda Hac ibadetinin de gerçekleştiği bu mübarek bayramın, 2024'te ne zaman eda edileceği merak ediliyor. Peki Kurban bayramı ne zaman 2024? Seneye Kurban bayramı hangi tarihte? Neden Kurban kesilir? İşte ayrıntılar...

Kurban bayramı ne zaman 2024? 

2024 yılında Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü ihya edilecek. 15 Haziran Cumartesi günü Kurban Bayramı arifesi kabul edilirken, 4 gün sürecek olan bayram, 16 - 17 - 18 - 19 Haziran tarihlerinde idrak edilecek.

 

Kurban nedir?
Sözlükte "yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamına gelir. 

 

Neden Kurban kesilir?

"Biz, (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek onu (İsmail’i) kurtardık." (Sâffât, 37/107) 

“Kurbanlık büyükbaş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken kurban edeceğinizde üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir.” (Hac, 22/36-37)

Bu ayetler ve benzeri ayetlerdende anlaşıldığı üzere kurban et ihtiyacı olduğu için değildir. Çünkü ayette de belirtildiği gibi "Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." Kurban en önemli ibadetlerden biridir ve böylelikle kurban bayramında kesilir.

Bayramlar, toplumun manevî zenginlik kaynaklarıdır. Bayramlar, bireyleri ortak duygu ve düşüncelerde buluşturarak, üzüntüde ve kıvançta birleştirmekte ve bu değerlerin içtenlikle yaşanmasını sağlamaktadır. Huzur ve barış ortamının değerini iyi bilmek, kötülüklerden uzaklaşmak, insanlara iyi davranmayı bir yaşam ilkesi olarak benimsemek için bayramlar birer fırsattır. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir