• DOLAR 35.466
  • EURO 36.284
  • ALTIN 3060.32
  • ...
Muşlu çiftçi malını satabileceği yer istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş'ta kavun, karpuz ekiciliği yapan çiftçi, mallarını satabilmek için kooperatifleşmeyi istemesinin yanı sıra, Belediyenin kendilerine mallarını rahat pazarlayabilecekleri bir yer tahsis etmemesinden şikayet etti.

 

Her yıl aynı sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten çiftçi, yetkililerden bu sıkıntılarını giderilmesi noktasında bir adım atmalarını istedi. Kavun-karpuz ekiciliği yapan Hulusi Karakaya, çektikleri sıkıntıları şöyle dile getirdi:

 

''Köylü olarak ne durumda olduğumuzu görüyorsunuz. İlk önce şunu söyleyeyim ki yerimiz yok. Malımızı pazarlama konusunda sıkıntı çekiyoruz. Biz mal üretiyoruz, pazarlama zamanı geldiğinde mallarımız elimizde kalıyor. Ekinin ilk hasat döneminde dışarıdan Muş'a gelen mal iyi para ediyor. Fakat Muş'ta hasat zamanı geldiğinde artık her ne oluyorsa kapılar mı kapanıyor nedir bilmiyoruz, malımız para etmiyor ve elimizde kalıyor. Bu ekinin mahsulünü alıncaya kadar çok masraf yapıyoruz ve çok fazlaca giderimiz oluyor. Fakat bir şey de kazanamıyoruz'' dedi.

 

Belediyenin kendilerine düzgün bir yer tahsis etmemesinden de şikayet eden Karakaya; ''Belediye bize bakmıyor. Bu meydanda toz duman içindeyiz. Belediye bize yer tahsis etmiyor. Malımızı pazarlayacağımız düzgün bir yerimiz yok. Belediyeden bize bir yer tahsis etmesini istiyoruz'' dedi.

 

Bu sıkıntıların giderilmesinin kooperatifleşmeye bağlı olduğuna inandığını belirten Karakaya, kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını söyledi. Karakaya, ''Eğer bu konuyla ilgili bir kooperatifleşme olursa bu sıkıntılar geçecek. Devlet her zaman balık tutmayı öğreteceğini söylüyor. Gelsin balık tutmayı öğretsin, balık tutmak nasılmış biz de görelim. Köylünün eğitim seviyesi düşük olduğu için hakkını da savunamıyor. Eğer devlet ziraat odalarını bu sıkıntıların giderilmesiyle ilgili olarak teşvikte bulunursa, belki bu sıkıntılar geçer ama maalesef...

 

Konuşmaya geldiğinde herkes konuşuyor. Fakat sıra bize (köylü vatandaşa) geldiğinde ortada bir şey yok. Yetkili kişilerin bu kooperatifleşme konusu üzerinde durmaları gerekiyor. Çünkü mallarımız zayi oluyor. Muş'ta karpuzun ilk çıkışı 65 kuruştan satılıyordu (daha 15 gün geçmesine rağmen). Şimdi ise direk olarak 20 kuruşa düştü. Eğer bu şekilde devam ederse yaptığımız masrafı bile çıkaramayacağız. Yetkililer bu soruna bir çare bulsun'' dedi.

 

Çiftçinin her alanda sıkıntı çektiğini ifade eden Karakaya, ''Muş'ta 6 ay kış mevsimi yani 6 ay boyunca bir iş yapamıyoruz. Geriye kalıyor 6 ay. Bu geriye kalan yaz aylarında ürettiğimiz mallar elimizde kalıyor. Hayvanımız para etmiyor. Devlet tütün ile Şeker Pancarına kota getirdi. Yani anlayacağınız çok dertliyiz'' dedi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir