• DOLAR 35.502
  • EURO 36.237
  • ALTIN 3057.86
  • ...
Bölge Hastanesi'nden Reflü hastalarına güzel haber
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Konuyla ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Sebahattin Çelik, bu hastalığın bölgemizde yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek, uygulamaya başladıkları yeni cerrahi yöntemle hastanın yaklaşık yüzde 93-97 oranında tedavi edildiğini ve ilaç bağımlılığından kurtarıldığını söyledi.

 

"Reflü tedavi edilmezse yemek borusu kanserine neden olabilir"

Reflü hastalığını midenin içerisinde bulunan mide asidinin yemek borusuna kaçması şeklinde tanımlayan Opr. Dr. Çelik, "Yalnız buna eşlik eden farklı hastalıklarda var. Özellikle halk arasında mide fıtığı olarak bilinen yani midenin bir kısmının göğüs boşluğuna çıkması şeklinde gelişen bir hastalıktır. Reflü'nün en çok bilinen nedenleri ağza acı su gelmesi göğsün arka tarafında yanma hissi, yırtılma hissi gibi halk arasında ekşime gibi şikâyetlerle bize çok geliyorlar. Eğer bu Reflü tedavi edilmezse uzun vadede yemek borusunda kansere neden olabiliyor" dedi.

 

İşte reflüye neden olan etkenler

Aşırı kilolu insanlarda karın içi basıncın fazla olmasına bağlı olarak bu hastalığın daha yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Çelik, bu hastalığa neden olan etkenleri şöyle sıraladı: "Alkol, sigara, aşırı kilo, karbonhidratlı yiyecekler…"

 

"İlaç tedavisi çözüm değil"

Reflü hastalığının tedavi yöntemlerini ikiye ayırdıklarını vurgulayan Çelik, " İlaçla tedavi ve cerrahi müdahale. İlaç tedavisiyle yapılan şey o asidi azaltmaktır. Kapağı tedavi etmiyor, kapı yine açık. Cerrahi tedavide ise hastanemizde de uygulamaya başladığımız bir teknik. Burada yapılan şey şudur; midenin bozuk olan kapısı yani yemek borusu ile midenin birleştiği yere mideden alınan parçanın etrafına sarıyor ve o kapakçığı tedavi etmiş oluyoruz. Buna Nissen Fundoplikasyonu diyoruz. Bu ameliyat ileri laparaskopik yetenek isteyen, kapalı yapılan bir anti-reflü cerrahisidir. Ayrıca mide fıtığı tedavisinde de uygulanan kapalı yöntemdir" diye konuştu.

 

"Cerrahi tedavide yüzde 97 oranında iyileşme sağlanıyor"

Çelik, bu tedavi yöntemiyle hastaların yüzde 97'sinin şikâyetlerinin geçtiğini ifade ettiklerini aktararak, "Geçen ay burada bu yöntemi uyguladık. Hem fıtığı vardı hem de reflüsü vardı. Kapalı yöntemle hem fıtığını onardık, hem de Reflü'sünü çözdük. Hastamızı taburcu ettik." ifadelerini kullandı.

 

Hastalara tavsiyelerde bulunan Çelik, insanlarımızın bu hastalıktan haberdar olmalarını ve hastalığın cerrahi bir tedavisi olduğunu bilmeleri ve bu tür sıkıntılarda kendilerine danışılmasını istedi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir