• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Avukat Yemez, araç alış ve satış konusunda dolandırıcılara karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araç dolandırıcılığı artmış durumda. Dolandırıcılara karşı nasıl tedbir alınır, araç dolandırıcıların izledikleri yollar ve hukuki boyutu ile ilgili vatandaşlara bilgi veren Avukat Ömer Salih Yemez, İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuştu. 

Araç fiyatlarının artmasıyla birlikte araç dolandırıcılığı da ciddi anlamda arttığını dile getiren Yemez, dolandırıcıların kullandıkları çok farklı yöntemler olduğunu söyledi.

Yemez, "Dolandırıcılar kilometrenin düşürülmesi gibi basit yöntemlerle birlikte çalıntı araçların şase numaralarını değiştirip piyasaya sürmeleri gibi farklı yöntemler de vardır. Ancak son zamanlarda bize sıkılıkla gelen şikayet satıcı ve alıcı gerçek kişi olup dolandırıcı bu kişilerin bilgilerini kollanarak ikisinin birbirinden habersiz bir şekilde notere gönderiyor. Noterde araç satış işlemini yaptırıyor. Sistemi şu şekilde işliyorlar; dolandırıcı öncelikle satıcıya ulaşıyor. Satıcıyla irtibat kurduktan sonra araç için bir kaparo ödemesi yapıyor. Aracı çok daha düşük bir fiyattan ilana koyuyor. Bu ilana itibar eden alıcılar dolandırıcıyla irtibata geçiyor. Dolandırıcı da kendisinin aracın gerçek sahibi olduğunu aracın bir akrabasına bıraktığını ona vekalet verdiğini satış işleminin de onun gerçekleştireceğini söylüyor. Alıcıya fiyat konusunda tembihte bulunup akrabasıyla fiyatı konuşmaması gerektiğini söylüyor. Fiyatı benimle konuşacaksın, parayı benim hesabıma göndereceksin, onda benim vekaletim var, sadece satış işlemlerini yapıyor. Alıcı ve satıcı notere gidiyor. Noterde satış işlemi gerçekleştiği zaman gerçek satıcının hesabına para gitmiyor. Para gitmeyince dolandırıldığını anlıyor. Alıcı dolandırıcının hesabına gönderiyor. Satıcı para gelmediği için araç satışını yapmıyor bu şeklide dolandırıldıklarını anlıyorlar." dedi.

"Ruhsat sahibi ve satıcı kişinin kimlik bilgileri uyuşmuyorsa bu alışverişten vazgeçmeleri gerekiyor"

Avukat Ömer Salih Yemez

Dikkat edilecek hususlar konusunda uyaran Yemez, "Araç alacak kişilerin dikkat edecek en önemli husus notere araç satışı için gittiklerinde ruhsat sahibiyle o anda o işlemi yapacak kişinin kimlik bilgilerinin uyuşması lazım. Ruhsat sahibi ve satıcı kişinin kimlik bilgileri uyuşmuyorsa bu alışverişten vazgeçmeleri gerekiyor. Artık ikinci el araçlarda güvenli satış yöntemleri var. Noterler birliği sistemine bankalarda entegre oldu. Bankalarda da para ödeme seçeneklerinde ikinci el araç satışı/alışı şeklinde ödeme butonları var. Bunları seçerek para transferlerini çok daha güvenli bir şekilde yapabilirler. Bu sistem söyle işliyor; bankaların veya noterler birliği havuzuna para aktarılıyor. Satış işlemi gerçekleştirilip onaylatıldıktan sonra para transferi satıcının hesabına geçiyor. Bu şekilde güvenli bir şekilde alış/veriş işlemlerini yapabiliyorlar." şeklinde belirtti.

"Dolandırıcılar masum insanların üzerinden hesaplar kurarak para transfercileri yapıyorlar"

Konuşmasının devamında Yemez, şu ifadelere yer verdi:

"Alım satımda dolandırılan mağduriyette uğrayan insanlar şöyle bir düşünceye kapılıyor; parayı ibana gönderdik şahsı ibandan hemen tespit edebiliriz diye bir algıya kapılıyorlar. Hemen en yakın karakol veya başsavcılıktan suç duyurusunda bulunuyorlar. Dolandırıcılar bu yöntemi de bildikleri için sanal sitelerden veya sosyal medya hesaplarından ‘bizimle çalışır mısınız?’ deyip ilanlarda bulunuyorlar. Bu ilanlara genelde 18 yaşına yeni girmiş para ihtiyacı olan gençler başvuru yapıyor. Teklif ettikleri yöntem ‘bizimle çalışın sadece sizden istediğimiz birkaç banka hesabı açacaksınız ve banka hesaplarıyla entegre olan telefon numarasına ait sim kartını ve banka bilgilerini bize ileteceksiniz aylık 40-50 bin civarı ödeme yapacağız’ diyor. Bu şeklide masum insanları 18 yaşına yeni girmiş genç arkadaşlarımızın hesap bilgilerini kullanarak para transferlerini de o hesaplara atıp sonra paraları çekiyorlar. Kendi hesaplarını kullandırdıkları için genç kardeşlerimizde ciddi anlamda mağdur oluyorlar. Bende şu an bu tür dosyalar var."

"18 yaşındaki bir müvekkilimin hesabını sadece 3 gün kullanıp 20’den fazla para transferi yapmışlar"

Son olarak Yemez, "18 yaşındaki bir müvekkilim var ve sadece 3 gün hesabını kullanmışlar. 20’den fazla para transferi yapmışlar ve neredeyse 15-20 tane ağır ceza mahkemesinde nitelikli dolandırıcılıktan dosya açılıyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Araç alım satışını yaparken dikkat etmeleri gereken ilk husus ruhsat bilgileriyle kimlik bilgilerin uyuşması vekaletle satış yapılıyorsa ruhsat sahibinin ismiyle vekalet veren kişinin isimleri kontrol etmeleri gerekiyor. Para transferi yapmadan önce mutlaka noter görevlisine bu işlemi anlatmaları gerekiyor ve mümkünse güvenli transfer ile ikinci el araç satış işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir." şeklinde uyardı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir