• DOLAR 34.38
  • EURO 36.956
  • ALTIN 2969.77
  • ...
KBB Uzmanı Rahimi: Kulağın içine sakın dokunmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temizleme sırasında kulakta ciddi hasarın oluşabileceği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Ali Rahimi, İLKHA muhabirine konuşarak doğru kulak temizliğinin nasıl olması gerektiğini anlattı.

"Kulak kiri dediğiniz şey, kulağın yağ dokusudur; o yağ sizi birçok hastalıktan koruyor"

 KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Rahimi

Kulak içindeki akıntının birçok şeyin işaretcisi olabileceğine değinen Rahimi, "Sarı renkli, basit Türkçe'de kulak kiri dediğimiz ve buna yanlışlıkla kulak kiri dediğimiz bir akıntı var, bu aslında kulağın yağ dokusudur. Cildimiz yağsız yaşayamaz. Dış kulak yolu da bu yağı dışarıya doğru salgılar ve kendi kendini dışarıya doğru akarak temizler. Dışarda gördüğünüz kirli şeyi alıp temizlersiniz ama kulağın içine sakın dokunmayın çünkü o yağ sizi birçok hastalıktan koruyor. Kulak kiri dediğiniz şey, kulağın yağ dokusudur. Kulağın yağı diyoruz, kulak kiri demiyoruz; kulaklara çok faydası olan birşeydir, orada bırakmak istiyoruz.  Sakın kulak çubuğuyla, pamuklarla veya şişle kulağınızı kaşımayın. Bu sizi birçok kaşıntıdan, mantardan, kulağa su kaçmasından korur. Eğer o yağı oradan alırsanız su dış kulak yoluna girdiğinde direk ciltle muhattap olur ve böylece enfeksiyon kaynağı olur. Halbuki su yağdan geçemeyeceği için sizi birçok şeyden kurtarıyor." dedi.

"Kulağınıza sakın dokunmayın; silmeyin, temizlemeyin, kurulamayın, kaşımayın, karıştırmayın"

Bazı insanların kulak akıntısının çok fazla olduğunu hatırlatan Rahimi, "Cildi yağlıdır, çok yağ salgılıyordur. Bazem dış kulak yolunun şekil bozukluğuyla veya bu kulağın yağının fazla salgısının sarı rengidir bilindiği gibi oksijenle temasa girdiği zaman kahverengine dönüşebilir. Eğer kulak bunu dışarıya doğru atmıyorsa, kulak içinde birikir. Kulak içersinde biriktiğinde eğer kulak tıkanıklığı yaparsa bizim için önemlidir, kulak tıkanıklığı yaparsa aspiratör veya kürekle alıp temizleriz. Böylece o tıkanıklık gider ve rahat duymaya başlarsınız. Bunda da hepsini temizlemeye gerek yoktur. Sürekli kulak çubuğu kullanan insanlar, yağ dokusunu sürekli olarak içeriye doğru iterler, içeriye doğru ittikleri yağ dokusu sürekli orada birikir ve kulak tıkanıklığına neden olur. Kulağınıza sakın dokunmayın, silmeyin, temizlemeyin, kurulamayın, kaşımayın, karıştırmayın; hiçbir şey kulak deliğinin içerisine girmesin. Bazı insanların kulak zarları deliktir, dış kulak yolu iltihabı geçiriyorlar, orta kulak iltihabı geçiriyorlar o zamanda dışarıya doğru pürülen akıntı dedğimiz iltihaplı akıntı olur. İltihaplı akıntı olursa bu bir doktor işidir, doktor görecek; dış kulak yolu iltihabı mıdır, kulak zarındaki iltihap mıdır, orta kulak iltihabı mıdır görerek tedavisini size verecektir. Kendi başınıza her kulak tıkanıklığında ilaç damlatmayın, muhakkak doktorunuz görsün. Doktorunuz sizin için en iyi kararı verecektir." diye belirtti.

"En iyi bakım yolu kulağa hiçbir şey yapmamaktır"

Kulak bakımında doğru olanın kulağa müdahale etmemek olduğunu dile getiren Rahimi, "Dışarıda görünen birşey varsa; dışarıdan kalın bir havluyla temizlemek gerekiyor. Kalın havlu diyorum ki içine girmesin. Kulağın dışını temzileyin; dışını temizledikten sonra içine hiçbir şekilde dokunmayın onu doktorunuz gerekirse temizler, gerekmezse temizlemez. En iyi bakım yolu kulağa hiçbir şey yapmamaktır. Doktora gitmemektir." diye konuştu.

"Yağ dokusu kulağı birçok etkenden koruyor"

Kulağın yağ dokusunun kulağı birçok etkenden koruduğunun altını çizen Rahimi, "Yağ dokusu, tozdan koruyor; dışardan gelen toz yağ dokusuna yapışıyor, dışarıya doğru aktığı için tozu dışarı atarak temizler. Siz dokunursanız tozu içeriye doğru itersiniz. Sizi böceklerden koruyor, kulağınıza böcek girerse yağ dokusu hemen onları öldürür. Kulağı mantardan koruyor, su girmesinden koruyor. Eğer yolda çalışıyorsanız, tozlu bir yerde çalışıyorsanız veya vahşi ortamda yaşıyorsanız ve kulağınıza böcek girme riski varsa bile hiçbirşey yapmayın. Dış kulak yolu kendisi ne yapacağını biliyor. Eğer bir sorun varsa doktora gidin, kendi başınıza dış kulak yoluna dokunmayın." ifadelerini kullandı.

(İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir