• DOLAR 34.65
  • EURO 36.621
  • ALTIN 2939.047
  • ...
Bursa Eczacılar Odası Bşk. Şahin: İlaç fiyatlarına gelen zam, ilaç firmalarının işine geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 10,75'den 14,04'e yükseltilmesiyle ilaç fiyatları yüzde 30 zamlanmış oldu.

Zam oranının Sağlık Bakanlığı ile ilaç sektörü arasındaki görüşmelerde belirlendiği ifade edilirken, zam geçtiğimiz cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, yapılan zammın sadece ilaç firmalarının işine gelen bir durum olduğunu söyledi.

İlaç fiyatlarına gelen zammın tamamen ilaç firmalarının işine gelen bir durum olduğunu söyleyen Şahin, "Eczanelere zam geldiği zaman eczanelerin karlığı düşüyor. En son zam Aralık 2022'de Euro kurunun 10,75 çıkarılarak bir zam yapılmıştı. Onun dışında genel anlamda ilaçlara bir zam yapılmamıştı. Geçtiğimiz Cumartesi gecesi ilaçtaki kullanılan Euro kuru 10, 75'ten %35 zam yapılarak 14,04'e çıkarıldı." dedi.

"İlaç firmaları yüzde 40 civarında bir zam beklentisi içerisindeydiler"

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin

İlaç firmalarıyla konuştuklarını belirten Şahin, "Sektörün diğer temsilcileri ve ecza depolarıyla konuştuğumuz zaman ilaç firmalarının beklentisini daha yüksek olduğunu bizlere aktarıyorlar. İlaç firmaları yüzde 40 civarında bir zam beklentisi içerisindeydiler. Yüzde 30 zammın geldiği için çok memnun değiller." diye belirtti.

"İlaç fiyatına zam geldiği zaman eczanelerdeki kârlılıkları düşer"

Eczacılar olarak hiçbir zaman ilacın pahalı bir şey olmasından yana olmadıklarını söyleyen Şahin, "Bizler vatandaşın ilaca rahat ulaşabilmesini talep ettik. Ancak eczanelerde yaşanan ekonomik sıkıntılarında göz önüne alınmasını ve eczanelerimizin de mağdur edilmemesini istedik. İnisiyatif devlet ve yetkililerin elindedir. Yetkililerinde bununla ilgili çalışmaları bir an önce yapmasını bekliyoruz. Çünkü ilaç fiyatına zam geldiği zaman eczanelerdeki kârlılıkları düşer. Giderlerin bu kadar yüksek oranda artığı bir dönemde kârlılık düşüşü üstüne eklendiği zaman eczanelerimizde çok ciddi mağduriyetler oluşmaya başladı." şeklinde konuştu.

"Ecza depolarına ödememiz gereken rakamlar yükselmeye başladı"

Meslektaşlarımızdan bize gelen bildirimlerde son yapılan bu zamma rağmen personel çıkarma yoluna gitmeye başladıklarını dikkati çeken Şahin, "Kimisi de içeriye bir sermaye koyması gerekiyor. Çünkü vatandaşlara sattığımız ürünün fiyatına zam geldiği zaman bizlerin alışına da bir zam gelmiş oluyor. Bu sebeple de ecza depolarına ödememiz gereken rakamlar yükselmeye başlıyor. Bu nedenle eczacının içeriye bir sermaye koymasını gerektiriyor. Bu sermayeyi de eczacı nerden bulacak. Ama birçok meslektaşımızda maalesef bu sermayeyi bulup içeriye koyma şansı yoktur. Bir kısmı bankalarla görüşme halindedir. İçeriye sermaye aktarabilmek için maalesef o kısımda tamamen kapalıdır. Çünkü bankalar kredi vermeyi kestiler. Faiz oranlarıyla ilgili öyle afaki rakamlar aktarılıyor ki bir kısmı da gelip kullanma demeye çalışıyorlar." ifade etti.

"Eczaneler farklı küçültmelere gitmeye çalışıyor"

Şahin, "Meslektaşlarımız personel çıkartıyor. Eczanesinde farklı küçültmelere gitmeye çalışıyor. Bizler öyle çok büyük işletmeler değiliz. Bu ülkenin yerli ve milli sermayesiyiz. Bunun korunması içinde devletimizin gerekli önlemleri alınması gerektiğini düşünüyoruz. Devletin bize gerekli desteği ve yardımı yapması gerektiğini düşünüyoruz. Taleplerimiz var. Bazı konularda hala sonuç alınabilmiş değiliz. Artık bazı hamlelerin yapılması gerektiğini ve eczaneler kapanmadan bu noktalara gelmeden bir an önce devletin bizlere destek çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir