Sağlık-Sen 7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerini açıkladı
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen, yaklaşık 1 milyon sağlık çalışanını ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerini kamuoyuyla paylaştı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan tarafından 7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerini kamuoyuna duyuruldu.
Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, "Sağlık ve Sosyal hizmet kolunun yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak 7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerimizi paylaşacağımız basın toplantımıza hoş geldiniz. Öncelikle zorlu koşullarda topluma doğru ve güvenilir haber aktarmaya çalışan tüm basın emekçisi arkadaşlarımın 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyorum, iyi ki varsınız." dedi.
Doğan, "Kamu görevlilerinin 2024-2025 yıllarına ait mali, sosyal ve özlük haklarına ilişkin hususların görüşülerek karara bağlanacağı 7. Dönem Toplu Sözleşme süreci hazırlamış olduğumuz teklifleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına teslim etmemiz ile birlikte fiilen başlamış durumdadır. 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecimizin başta sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımız olmak üzere tüm kamu çalışanlarımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Memur-Sen olarak yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren taleplerimizi önceki gün yaptığımız basın toplantısında kamuoyu ile paylaşmıştık." ifadelerine yer verdi.
"İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz"
İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklifinde bulunduklarını belirten Doğan, devamında şunları aktardı:
"2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibariyle memur maaşlarına refah payı dahil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15 ve dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istiyoruz. 2025 yılı için ise 6’şar aylık dönemler itibariyle refah payı dahil; birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz. İki yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz. Bunun dışında; gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesi, kamu çalışanlarına aylık 7 bin 650 TL kira yardımı yapılması, 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin 3600 olması, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi genel taleplerimiz arasında yer alıyor."
"Sağlık çalışanlarının fedakarlığına karşılık gelen maddi bir gösterge yoktur"
Sağlık hizmetleri profesyonellik isteyen, nitelikli personel eliyle verilmesi gereken ertelenemez ve ötelenemez bir niteliğe sahip olduğunu aktaran Doğan, "Sağlık hizmet sunumunda görev alan bir hemşirenin göstermiş olduğu fedakarlığı ölçeklendirecek, hesaplayacak bir ölçüt bulunmamaktadır. Bu fedakarlığa karşılık gelen maddi bir gösterge de yoktur. Kamuoyu bu durumu, özellikle pandemi döneminde tüm çıplaklığıyla görmüştür, buna şahitlik etmiştir. 6 Şubat’ta yaşadığımız, tüm Türkiye’yi derinden yaralayan, 11 ilimizi etkileyen asrın felaketinde de gördük. Hekimi, UMKE’si, 112’si, serviste hemşiresi, ameliyathanede anestezi teknisyeni ile sağlık çalışanlarımız üstün bir cesaret ve ferasetle milletimizin yanında, görevlerinin başında oldular. Tüm bu süreçte sağlık alt yapımızın güçlü olması ve Sağlık Bakanlığının yaptığı koordinasyon da takdire şayandır. Başta Sağlık Bakanımız olmak üzere hemşiresinden hekimine tüm sağlık çalışanlarımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum." ifadelerine yer verdi.
"Toplu sözleşme masası; kritik bir eşiktir, fırsattır"
Tüm sağlık çalışanlarının talep ve beklentilerinin olduğunu söyleyen Doğan, "Hekimin, hemşirenin, ebenin, sosyal hizmet uzmanının, bakanlık merkez teşkilatının, adli tıp çalışanlarının, hudut ve sahillerde görevli arkadaşlarımızın ayrı ayrı, kendi özelinde haklı talep ve beklentileri vardır. Haklı talep ve beklentilerin karşılanması için; toplu sözleşme masası; kritik bir eşiktir, fırsattır. Taleplerimizin temelinde; alın teri vardır, hemşirenin terlettiği forma vardır, Acil Tıp Teknisyeninin kat ettiği yol vardır. İnsanın emeği en kutsal değeridir. Bir hemşirenin formasındaki terinin hakkını istemesi doğaldır. Özü itibariyle emeğin hakkını talep ettiğimiz tekliflerimiz Kamu işveren heyeti tarafından doğru okunmalı, adaletin inşasına katkı sunulmalıdır. Hemşirenin, hekimin, ebenin, sağlık memurunun hakkı olan itibar kazandırılmadan, sağlık sisteminde memnuniyetin sağlanmasından bahsedilemez." diye konuştu.
"7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerimizi içeren teklif dosyamız 109 maddeden oluşmaktadır"
Devamında Doğan, "Hekimler, hemşireler, ebeler, sağlık teknisyenleri her zor dönemde, her sıkıntılı zamanımızda umut olmuştur, onların çağrısına kayıtsız kalmadan, taleplerini gölgede bırakmadan kalıcı ve gerçek çözümler için masada olacağız. 7. Dönem Toplu Sözleşme taleplerimizi içeren teklif dosyamız 109 maddeden oluşmaktadır. Ancak her bir ünvana tekliflerimizin yansıma oranı ve katkısı farklı olması sebebiyle teknik rakamları ve oranları sizlerle paylaşarak kıymetli vaktinizi almak istemiyorum. Bu nedenle tekliflerimizden öne çıkan bazı maddelerin başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Sağlık çalışanlarımız tekliflerimizin tamamına web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirler." dedi.
"14 Mart Tıp Bayramı’nda ikramiye verilmeli"
Doğan, tekliflerini özetle şu şekilde açıkladı:
"Sabit ek ödemelerde artış yapılması, nöbet ücretlerinin ortalama 3 kata kadar artırılması, tüm sağlık çalışanlarının icap nöbet ücretinden yararlanması, sağlık çalışanlarına gece tazminatı ödenmesi, ek ödeme tavan oranlarının artırılması, taban ödemelerin artırılması, taban ödemenin emekliliğe yansıtılması, özel hizmet tazminatının artırılması, koruyucu giyim ve donanım malzemesi yardımı verilmesi, 14 Mart Tıp Bayramı’nda ikramiye verilmesi, aile hekimliği tavan, teşvik ve destek ödemelerinin artırılması, sosyal hizmet tazminatının artırılması, üniversite hastanelerinde görevli personele kurumlar arası yer değişikliği hakkı verilmesi, teşvik ek ödemelerinin artırılması, sağlık ve sosyal hizmet çalışanları için kreş yardımı, yıllık izin sürelerinin tamamında ek ödemelerden kesinti yapılmaması, hizmet kolundaki tüm çalışanlara toplu taşımada indirim, idari izinlerde nöbet ücreti ve nöbet izni probleminin çözülmesi ve salgın ile mücadele dolayısıyla bir derece kademe verilmesi."
Son olarak Doğan, "Toplamda 109 Teklifimizle birlikte hekimin, hemşirenin, ebenin hakkı için, emeği için, alın teri için masada yer alacağız ve emeğin mücadelesini vereceğiz." şeklinde belirtti. (İLKHA)