Tahliye Söylentileri Ceylanpınar`da Hayatı Durdurdu
Ceylanpınar`da ilçenin tahliye edileceği söylentilerinin yayılması ve her gün isabet eden mermiler ilçede hayatı durma noktasına getirdi.
Suriye`nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde PKK`nın Suriye uzantısı PYD ile El Nusra birlikleri arasında 16 Temmuz`dan beri süren çatışmalar sınır hattında bulunan Ceylanpınar`da hayatı felç etti. Birçok mermi ve şarapnel parçalarının isabet ettiği Ceylanpınar`da can ve mal endişesi sürüyor.
Ceylanpınar Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Bir zamanlar ticaretin yoğun olduğu ilçede hayatın durduğunu, dükkanların kepenk kapattığını belirterek "Ceylanpınar diken üstünde değil bıçak ağzında." diyor.
Ceylanpınar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Kahraman da, durumun vahametini, "Esnafın işi çok zor durumda. İşler yüzde 50 oranında azaldı. Çarşı çok durgun. Birçok esnaf aldığı krediyi ödeyemiyor, senetler karşılıksız kalıyor. Bankalarda esnafın sicili bozuldu." sözleriyle aktarıyor. Ceylanpınar Nakliyeciler Kooperatif Başkanı Abdulkadir Abak da Ceylanpınarlıların evlerini onarımdan bile geçirmediğini belirtiyor ve ekliyor: "Kendi yurdumuzda adeta mülteci durumuna düşme endişesi bizleri ürkütüyor. Ancak her şey belirsiz. Gelecek sene nerede olacağımızı kestirmek mümkün değil."
Ceylanpınarlılar artık her patlama, silah sesinden ürküyor. İlçe halkının rüyaları ise şarapnel parçası patlama ve çatışmalardan ibaret. Mehmet Yılmaz, "Şarapnel parçaları yatağımızda bizi vuracakmış endişesi ile uyuyoruz." sözleriyle endişelerini dile getiriyor. "Her nefesi can korkusu ile alıp veriyoruz." diyen Yılmaz, şunları kaydediyor: "Ölümün nerden ne zaman geleceğini bilemiyoruz. Her saniye korku içerisindeyiz. Haftalardır silah sesleri eksilmiyor. İlçenin belli bir kesimi ve grubu değil, bütün insanı zor durumda. Birçoğu ailesini, çocuklarını geçici olarak başka yerlere gönderdi." İlçedeki sıkıntıların can korkusu ile sınırlı olmadığını aktaran Yılmaz, ekonominin iflas ettiğini, çarkın artık dönmediğini dile getiriyor ve hükümetin sınır hattındaki il ve ilçelere has bazı düzenlemeler getirmesini istiyor. Yılmaz, şu taleplerde bulunuyor: "İlçenin SGK ve Bağ-Kur borçlarında iyileştirmeler yapılmalı, sıfır faizle kredi imkanı sunulmalı. Çek senetlerini ödeyemeyen esnaf için olanaklar sağlanmalı."
Ceylanpınar`daki memurlar da tayinini başka yere almak için çabalıyor. Esnaf iş yapamamaktan mustarip. Birçok esnaf, aldığı krediyi ödemekte güçlük çekiyor. Ceylanpınar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kahraman, birçok esnafın siftah yapmadan kepenk kapattığını aktarıyor. Piyasanın çok durgun ve kararsız olduğuna dikkat çekerek, "İşler yüzde 50 oranında azaldı. Çarşı çok durgun. Sokakta birkaç Suriyelinin dışında dolaşan yok. Esnaf siftah yapmadan kapatıyor. Okulların açılmasına az kaldı, ancak çarşıyı dolaşsanız öğrenciler için bir malzeme bulamazsınız. Çünkü esnaf malın elinde kalacağı endişesini taşıyor." diye konuşuyor.
Sokaklarda olağanüstü bir durum yaşanması halinde Ceylanpınarlıların Malatya`da hazırlanacak kamplara taşınacağı yönünde söylentilerin artmaya başlaması da halkı tedirgin ediyor. Kimi bunun imkansız olduğunu, kimi toprağını kalıcı bir şekilde bırakıp gitmeyeceğini söylüyor. Ceylanpınar Nakliyeciler Kooperatif Başkanı Abdulkadir Abak, savaş ve mecburi göç durumuna düşme endişesi ile birçok Ceylanpınarlının evlerini onarımdan bile geçirmediğini anlatıyor. "Mülteciler gibi göç edeceğimiz duruma düşeceğimizin söylentisi bile ürkütüyor" ifadelerini kullanan Abak, her şeyin belirsiz olduğuna dikkat çekiyor.
Öte yandan dün sınır bölgesinde bulunan Ceylanpınar Öğretmenevi`ne, Suriye`nin Rasulayn ilçesinden ateşlenen bir uçaksavar mermisi isabet etti. Bu sırada binanın restoran kısmında bulunanlar panikle kendilerini dışarı attı. Merminin isabet ettiği yerde büyük bir delik açıldı.
zaman