Kebapçıların zorlu mesaisi: Yaz-kış ateşin önünde çalışıyor, bir saatte bir paket sigaranın dumanını soluyorlar
Yaz aylarında havanın sıcaklığı ve ocağın sıcaklığının birleşmesiyle yemekten kesildiklerini, sadece su içebildiklerini söyleyen 20 yıllık kebap ustası Ahmet Doğan, mesleklerinin sadece yazı değil kışın da zor olduğunu, bir saatte bir paket sigara dumanı kadar duman soluduklarını, bunun da ileride çeşitli hastalıklara sebep olduğunu ifade etti.
Kebap ustalarının çoğunlukla nefes darlığı, ciğerlerde tıkanma gibi şikayetler ile işi bıraktıklarını belirten Doğan, gençlerin artık bu tür meslekler yerine daha kolay işler tercih etmeleri sebebiyle eleman sıkıntısı da yaşadıklarını söyledi.
Ahmet Doğan
"Kendi işimiz olduğu için zorluklarına katlanıyoruz"
Yaptığı işin zorluğu ve yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Doğan, "2003'ten beri İstanbul'dayız ve o günden bu yana lokanta işi yapıyoruz. Yazın ayrı kışın ayrı zorluğu var. Yazın özellikle havanın nemli ve çok sıcak olması, ocağın önünde kömürün sıcaklığı, toz, duman... Belli bir yerden sonra yemeden tamamen kesiliyor, sadece suya odaklanıyoruz. Kışın dışarıdan bakıldığında işimiz kolay görülüyor ama kışın da başka bir zorluğu var. Herkes 'ateşin önündesin, sıcak güzeldir' diyor ama bu kez terleyip dışarı çıktığımızda hemen hasta oluyoruz. Ateşin önünde gelen müşterileri memnun etmek için ister istemez zorluğunu çekiyoruz. Kendi işimiz olduğu için ister istemez bazı zorluklarına katlanıyoruz." dedi.
"Kebabın bir saatlik dumanı bir paket sigaraya kadar etkili"
Bizden önceki ustaların birçoğunun ciğerlerinde tıkanma, alerji ve nefes darlığı gibi şikâyetler ile işi bıraktıklarını hatırlatan Doğan, "Birçok ustamızda, sağ ellerini daha çok kullanmaları, ateşe yakın tutmaları nedeniyle sağ kollarındaki kılların tamamen beyazladığını gördük. Bu işin sonu genelde iyi olmuyor. İnsan sigara içtiğinde gırtlak kanseri ve daha birçok hastalığa karşı uyarıyorlar. Oysa kebabın bir saatlik dumanını bir paket sigaranın dumanından daha fazla içimize çekiyoruz. Üzerine yağ döküldüğünde duman daha da fazla katılaşıyor. Keşke bizim havalandırma bacasını gösterebilsek. İçini 6 ayda bir temizlediğimizde 3-5 santim katran biriktiğini görüyoruz. Onu biz de içimize çekiyoruz. Kışın kapı kapalı olduğunda duman tamamen bize geliyor. Yazın en azından kapı pencere açık olduğu için biraz daha iyi oluyor." diye konuştu.
"8 saatlik iş varken gelip burada yağın, dumanın içerisinde kimse çalışmıyor"
Tüm mesleklerde olduğu gibi kebapçılık ve lokanta işinde de çırak, yetiştirilecek eleman bulamadıklarını vurgulayan Doğan, "genelde öğrenciler 3 aylık çalışmak için geliyorlar. Tam işi öğrenme zamanı geldiklerinde okula başlıyorlar. Mecburen yabancılara dönüyoruz. Bu kez halk yabancılara biraz mesafeli davranıyor. Zaten şu aralar polisler yabancıları topluyor. Şu anda genel anlamda eleman sıkıntısı var. Eleman bulunamamasının sebebi de gençlerin daha çok kolay işler seçmesinden kaynaklanıyor. 8 saatlik iş varken gelip burada yağın, dumanın içerisinde kimse çalışmıyor. Gençler de kolay para kazanmanın yollarını arıyorlar. Nerede kolay iş varsa oraya gidiyorlar. Bu işin geleceği pek yok gibi gözüküyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)