• DOLAR 34.656
  • EURO 36.444
  • ALTIN 2951.562
  • ...
"Sigara içmek bir hastalıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Cihan Örçen, sigara polikliniğine son zamanlarda genç nüfusun daha fazla baş vurduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de 17 milyon kişinin sigara içtiğini ifade eden Örçen,yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Örçen, "Her şeyden önce sigara bir hastalıktır ve sigara içen hastadır. İçen de ölür içmeyende ölür mantığından ziyade; içenlerin gerçekten ne yapıyorum diye ve bunun bir hastalık olabileceği noktasında düşünmesi lazım. İçmeyen birine göre şikayetlerini ve yaşamını karşılaştırması lazım." uyarısında bulundu.

Örçen 'sigara içiyorum; öksürük, balgam gibi şeyler normal' düşüncesinin yanlış olduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi: "İçenlerin ben ne yapıyorum ve sigara içmenin bir hastalık olabileceğini düşünmesi lazım. Geri dönüşümü olmayan bir hastalık olabilen akciğer hastalıkları, koah astım dediğimiz veya tek başına akciğer kanseri gibi erken tanı konulamadığı hastalıklardan tutun, ciltten saça kadar vücudun, kalp solunum gibi rahatsızlıklara yakalanır."

Sigarayı bırakma polikliniğinin öneminin arttığını ifade eden Örçen, "Buna bağlı olarak Kamu Spotlarının TV'ler deki gösterimi, hem görsel, hem de yazılı medyanın destekleri sayesinde insanların gittikçe sigaranın zararları konusunda ki duyarlılığının artması sayesinde poliklinik başvuruları arttı." dedi.

Örçen, özellikle genç nüfusun sigarayı bırakma başvurularında ciddi bir artışın yaşandığını belirterek, "Yaşlı grupta ise daha çok yakınlarının tercihi sonrasında, ya da başvurduğu sağlık merkezindeki hekimin yönlendirmesi sayesinde başvurularda bir artış söz konusu. Bunun yanında son dönemde İl Sağlık Müdürlüğünün yönlendirdiği ve Sağlık Bakanlığının diğer kamu kuruluşları ile yaptığı çeşitli çalışmalar neticesinde imzalanan protokol sonucunda, en son emniyet ile imzalanan protokol sonucu emniyet personellerinin bu haftadan itibaren bize başvurulacaklar." ifadelerini kullandı.
Sigara bağımlısının tedavisinin uyuşturucu bağlımsının tedavisinden fazla farkının olmadığını ifade eden Örçen, sigarayı bırakma sürecinin biraz uzun sürebileceğini ifade etti.

Sigara bırakmanın uzun bir takip gereken bir süreç olduğunu belirten Örçen " Kişilerin başvurularını yaptıktan sonra sonucun olumlu yada olumsuz olması durumunda kontrol başvurusuna da yönelmelerini ve polikliniğimize başvurmalarını bekliyoruz. Bizden de bilgi alabilirler" dedi. (Mehmet Aldemir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir