• DOLAR 34.613
  • EURO 36.357
  • ALTIN 2930.8
  • ...

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Temmuz 2023 sayısını "Kısa Vadeli Dayanıklılık, Kalıcı Zorluklar" başlığıyla yayımladı. IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,8'den yüzde 3'e yükseltirken, 2024 için yüzde 3'te sabit bıraktı. Türkiye'nin büyüme tahmini ise 2023 ve 2024 için yükseltildi.

GEÇEN YILKİ BÜYÜMEYİ ENGELLEYEN GÜÇLER SÜRÜYOR
Raporda, Kovid-19 salgınından ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki küresel toparlanmanın yavaşladığına işaret edilerek, geçen yılki büyümeyi engelleyen güçlerin sürdüğüne dikkati çekildi. Hala yüksek olan enflasyonun hanehalkının satın alma gücünü aşındırmaya devam ettiği kaydedilen raporda, merkez bankalarının enflasyona karşı politika sıkılaştırmasının, borçlanma maliyetini yükselterek ekonomik aktiviteyi sınırladığı ifade edildi.

KÜRESEL EKONOMİK AKTİVİTE İLK ÇEYREKTE DİRENÇLİ
Raporda, özellikle dünyanın en fakir ülkeleri için salgın öncesi tahminlerle karşılaştırıldığında çıktı kayıplarının büyük olmaya devam ettiği vurgulandı. Ters rüzgarlara rağmen küresel ekonomik aktivitenin yılın ilk çeyreğinde hizmet sektörünün etkisiyle dirençli olduğuna değinilen raporda, imalat da dahil hizmet dışı sektörlerin zayıflık gösterdiği ve ikinci çeyreğe ilişkin yüksek frekanslı göstergelerin, faaliyette daha geniş bir yavaşlamaya işaret ettiği bildirildi.

Raporda, uluslararası ticaret ile imalat sektöründeki talep ve üretim göstergelerinin tümünün daha fazla zayıflığa işaret ettiği belirtilerek, salgın sırasında biriken fazla tasarrufların, özellikle ABD'de olmak üzere gelişmiş ekonomilerde azaldığı, bunun da şoklara karşı korunmak için daha ince bir tampon anlamına geldiği kaydedildi.

2023 ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 6,8'E ÇEKİLDİ
IMF'nin raporunda, geçen yıl yüzde 3,5 büyüdüğü tahmin edilen dünya ekonomisinin, 2023 ve 2024'te yüzde 3 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Fon'un nisan ayında yayımladığı tahminlerde dünya ekonomisinin 2023'te yüzde 2,8 ve 2024'te yüzde 3 büyüyeceği öngörülmüştü.

Raporda, büyüme tahminin bir önceki rapora kıyasla daha yüksek olsa da tarihsel standartlara göre zayıf kaldığına dikkati çekilerek, merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında politika faiz oranlarında yaptığı artışların ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği vurgulandı.

Küresel manşet enflasyonun 2022'deki yüzde 8,7'den 2023'te yüzde 6,8'e ve 2024'te yüzde 5,2'ye düşmesinin beklendiği aktarılan raporda, çekirdek enflasyonun da kademeli olarak düşmesinin öngörüldüğü kaydedildi. IMF'nin nisan raporunda küresel enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 7 olmuştu.

ÇİN EKONOMİSİNİN BÜYÜME TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ
Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin büyüme tahminlerine de yer verilen raporda, Çin'in bu yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 5,2 ve 2024 yılı büyüme tahmininin yüzde 4,5 olarak korunduğu aktarıldı. Hindistan ekonomisinin büyüme beklentisinin bu yıl için yüzde 5,9'dan yüzde 6,1'e çıkarıldığı ve gelecek yıl için yüzde 6,3'te bırakıldığı kaydedilen raporda, Rusya ekonomisi ile ilgili büyüme tahmini bu yıl için yüzde 0,7'den yüzde 1,5'e çıkarılırken, gelecek yıl için değişim göstermeyerek yüzde 1,3 olduğu belirtildi.

Raporda, bu revizyonlarla yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik büyüme beklentisinin 2023 için yüzde 3,9'dan yüzde 4'e çıkarıldığı, 2024 yılı için yüzde 4,2'den yüzde 4,1'e indirildiği aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME TAHMİNİ 2023 İÇİN YÜKSELTİLDİ
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve 2024'te yüzde 2,8 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi. IMF'nin nisan ayındaki tahminlerinde, Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 2,7 ve 2024'te yüzde 3,6 büyüyeceği öngörülmüştü.