• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Adana depremi, akıllara hasarlı binaların durumunu getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, depremi önlemenin mümkün olmadığını belirterek, "Depremi önleyemeyiz ama depremin afete dönüşmesini önlemek mümkündür." dedi.

6 Şubat depremlerinin ardından yaptığı bilgilendirici açıklamalar ve önerilerle önemli bir eksikliği dolduran İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Adana'nın Kozan ilçesindeki depremin ardından, "Depremin zamanını bilmediğimize göre kaybedecek zamanımız yok. Bir an önce yaşadığımız şehirleri depremlere dirençli hale getirmeliyiz." diye konuştu. 

Türkiye'nin deprem kuşağında bulunduğunu ve depremle yaşamayı öğrenmekten başka çarenin olmadığını ifade eden Güçyetmez, "Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depremin ardından deprem yeniden insanlarımızın birinci gündem maddesi oldu. Depremin öncelikli gündem maddesi olması için yeni bir depremin olmasını beklememek gerek. Depremi her zaman öncelikli gündem maddesi yapmalı ve yaşadığımız şehirleri depreme dirençli hale getirmeliyiz." dedi.

Güçyetmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Deprem ülkemizin önemli bir gerçeğidir. Bu nedenle depreme hazırlıklı olmaktan başka çaremiz yok. Depreme hazırlıklı olmak da güvenli yapı stoku ile başlar. Bunun için de öncelikle, mevcut yapı stokumuzun envanterini çıkardıktan sonra mevcut durumu tespit edip acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binaları belirlemek gerekiyor. Daha sonra da bu binaların belli bir plan doğrultusunda depreme dirençli hale getirilmesini sağlamamız elzemdir."

Alınması gereken tedbirleri sıralayan Güçyetmez, "Depremin afetlere dönüşmesini engellemenin yolu akıl ve bilimden geçmektedir. İnşaat mühendislerine gereken değer verilmeli, bilimsel ve mesleki gerçeklikler artık önemsenmelidir. Bugüne kadar unutulan, görmezden gelinen, ihmal edilen, bilime rağmen kabul edilmeyen tüm konular ivedilikle hatırlanmalı, artık ele alınmalı, hukuki eksiklikler giderilmeli, yapı üretim sürecinin tüm aşamalarının uygun şekilde işlemesini sağlayacak kanunlar ve yönetmelikler bir an evvel çıkarılmalı, var olanların eksiklikleri tespit edilmeli ve de acilen yenilenmelidir. Depreme hazırlık çalışmalarına ilgili tüm kurum ve kuruluşlar katkı sunmalı. Ortak akılla hareket edilmelidir." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir