• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Uzm. Dyt. Ayyıldız: Zayıflamak için sebze ağırlıklı beslenmek yerine yeterli ve dengeli beslenilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlıklı beslenme ve doğru yöntemlerle kilo verme hakkında İLKHA'ya konuşan Ayyıldız, insanların çabuk ve kolay yoldan kilo vereceklerini düşündükleri için sebzeye karşı bir yönelim olduğunu söyledi.

Ayyıldız, her zaman önerilenin, yeterli ve dengeli bir beslenme kuralıyla, danışanların sağlıklı bir şekilde kilo vermesi olduğunun altını çizdi. 

Sebze ağırlıklı beslenenlere karşı uyarı ve tavsiyelerde bulunan Ayyıldız, "Bizlere danışan insanların sadece sebze ile beslendikleri zaman ya da tüketecekleri zaman kilo vereceklerini düşündükleri çok fazla durumlar oluyor. Bunun da kaynağı aslında çok fazla genetik olarak yol almış buğdayın aslında bağırsaklarımızdaki sindirimi zorluğundan kaynaklıdır. Çünkü artık beyaz ekmek tüketimine güvenmiyoruz, önermiyoruz ve beraberinde tüketilen tam tahıllı ekmekler bunlar özellikle protein kaynaklarıyla tüketildiğinde et ya da peynir, yumurta vesaire bir hazımsızlık meydana getirmektedir. Bununla beraber şişkinliği önleyebilmek adına daha da hafif olacaklarını daha çabuk zayıflayacaklarını kilo vereceklerini düşündükleri için sebzeye karşı bir yönelim var." dedi. 

"Sebze tüketerek doğru ve sağlıklı bir şekilde kilo verilimesini tavsiye etmiyoruz" 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız

Ayyıldız, "Fakat bizim her zaman önerdiğimiz yeterli ve bir dengeli beslenme kuralıyla danışanlarımızı sağlıklı bir şekilde kilo vermesidir. Sadece bir tercih gereksinimi sonucu biliyorsunuz vegan beslenme, vejetaryen beslenme ovo vejetaryen beslenme ovo lakto vejetaryen beslenmeyle beraber danışanlarımız bunu tercih edebiliyorlar. Hayvansal herhangi bir ürün tüketmek istemeyip bunu vegan beslenme olarak tanımlıyoruz tamamen hayvansal ürünlerin beslenmeden çıkarılmasıdır. Fakat diğer türlü hayvansal beslenmenin de yani hayvanın kendisini tüketmek yerine ondan elde edilen besinlerin tüketimi üzerine bir ovo lakto vejetaryen bir beslenme modelini biz sık görmekteyiz. Bunun haricinde sadece sebze tüketerek istenilen kiloya ulaşılması doğru ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini ben tasvip etmiyorum." şeklinde belirtti. 

Vegan beslenmenin kişiye verdiği zararları aktaran Ayyıldız, "Vegan beslenmede birçok besin öğesinden yetersiz miktarda beslendiğimizden, hayvan kaynaklı ürünlerden ilk etapta protein karşılanmadığı için kaslarda güçsüzlük, beraberinde bağışıklık sisteminde meydana gelen bir hassasiyet ve bir düşüş olması hasebiyle sonucunda bütün vücudumuzu olumsuz etkilemektedir. Özellikle kırmızı et tüketilmediği için yetersiz demir gereksimi, demir alımıyla beraber vücudumuzda oluşması gereken demir, magnezyum, çinko folat ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bunları bitkisel proteinlerle, kuru baklagillerle elimizden geldiğince vegan beslenenlere tükettiriyoruz fakat hiçbir zaman kırmızı et sağlamış olduğu demiri hiçbir besinden almıyoruz. Bu konuda danışmanlarımıza her zaman önerdiğimiz doktor kontrolleriyle, belirli periyotlarla mutlaka takviye almalarıdır. Demir, Çinko ve diğer takviyeleri almaları bu doğrultuda her zaman dile getirdiğimiz konulardır." şeklinde ifade etti.  

"Kilo vermek için doğru beslenmek insanın günlük rutin hayatında yüzde 75 etkili olmaktadır" 

Zayıflamak için doğru beslenmenin doğru adımları hakkında bilgi veren Ayyıldız, "Zayıflamak, kilo vermek için doğru beslenmek insanın günlük rutin hayatında yüzde 75 etkilidir. Sadece spor yaparak ya da sadece yediğimiz besinlerden kısarak kilo vermemiz tam anlamıyla mümkün değildir. Yüzde 75 oranında beslenmeyi bir hayat stili bürüyüp bu doğrultuda besinlerden sağlığımız çerçevesinde yeterli porsiyonlarda miktar aldığımız zaman ve beraberinde egzersizi bir yaşam modeli haline dönüştürdüğümüzde kilo vermemiz zaten mümkün olacaktır. Fakat insanımızın bilincinde yer eden bir diyet psikolojisi var. Diyet kelimesi bedel ödemek anlamına geldiğinden pek fazla bu kelimenin kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Bunun yerine doğru beslenme, hayatımızda tutturulması gereken düzenli ve bize uygun beslenme modeli ile yaşamamızı çevreleyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında kendi vücudumuza, alışkanlıklarımıza uygun bir modeli yeniden sağlayacağız." ifadelerini kullandı. 

Yaz aylarında su tüketimine dikkat çeken Ayyıldız, "Yaz aylarında olmamız hasebiyle su alışkanlığını sürekli hale getirmeyen kişilere çokça rastlamaktayız. Su tüketmek aslında bir vazifeymiş gibi görünüyor. Vazifeden ziyade bir ihtiyaç olması lazım. Çünkü vücudumuzun en çok hücrelerinde barındırdığı bileşen sudur. Ortalama bir yetişkinin tüketmesi gereken su miktarı, 15 ila 18 bardak yani yaklaşık 3 buçuk litre kadar tüketilebilir." şeklinde kaydetti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir