• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Kalp ve tansiyon hastaları aşırı sıcaklarda nelere dikkat etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sıcaklığın arttığı havalarda daha fazla çalışan vücut kalbe ve birçok organa daha fazla yük bindirildiğini ifade eden Başhekim Kaynak, “ Eğer kalp rahatsızlığı varsa büyük risk anlamına gelir. Sıcak havalar, ani kan basıncı düşüşüne ya da yükselmesine neden olabilir. Kalp ve tansiyon hastalarında ani değişimler kalp krizini tetikleyebilir." dedi.

Yapılan çalışmaların sıcaklık düzeyindeki her 5 derecelik artışın kalp krizi riskini yüzde 5 oranında arttırdığını belirten Kaynak, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken en önemli 3 kural arasında; korunmasız şekilde güneşin altında kalmamak, bol bol sıvı tüketmek ve vücudu fazla yormamak yer aldığına dikkat çekti.

Hava sıcaklığında her 5 derecelik artış çok tehlikeli! kalp krizine yol açabilir

Kalp, damar ve tansiyon hastalarının özellikle hava sıcaklığının artışıyla birlikte havada nem oranının yükselmesiyle vücudun sıcaklığı düzenlemesi için terlemeyi devreye sokmasıyla bu hastaların aşırı sıvı kaybıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Kaynak, "Aşırı sıvı kaybı yaşandığında bu hastalarda tansiyon dengesizlikleri, çarpıntı, ritim düzensizliği gibi problemler ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda terlemeyle birlikte mineral kaybı, sıvı kaybı kan akışkanlığının azalmasına yol açıp buna bağlı olarak kalp krizi riski artırabiliyor. Özellikle sıcak havalarda artan her 5 dereceyle birlikte kalp ve damar hastalarının yüzde 5 daha fazla kalp krizi riskiyle karşı karşıya kaldıkları yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur." diye konuştu.

Bol bol su için! Kalp ile böbrek yetmezliği olanlar ise çay ve kahve tüketimini sınırlamalı

Aşırı sıcaklarda terlemeyle oluşan sıvı kaybının yerine konulması için bol su içmenin yaşamsal öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kaynak, "Özellikle hava sıcaklığının en yüksek olduğu saat 11 ile 15 arası, saatte 2-3 bardak sıvı tüketimi, günlük de 2,5-3 litre arasında su tüketilmesini öneriyoruz. Kalp, böbrek yetmezliği olanlar sıvı tüketimi konusunda doktorlarına danışmaları faydalı olacaktır. Bu hastalar fazla çay ve kahve tüketimini sınırlamaları gerekir. İçeceklerin idrar söktürme özelliği vardır. Bu Hastaların sıvı kaybı olduğu göz önüne alındığında içeceklerin tüketilmesi çok daha fazla sıvı tüketimine sebep olacağı için hastaların problem yaşamalarına sebep olabilir." şeklide uyarıda bulundu.

Kıyafetleriniz pamuklu ve bol olsun! Sporu akşam serinliğinde yapın

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Çağdaş Kaynak

Kalp ve damar, böbrek ile tansiyon hastalarının giyim kuşamlarına dikkat etmeleri gerektiği noktasında uyarıda bulunan Kaynak, "Pamuklu giysiler giymeleri, açık renkte ve ince giysileri tercih etmeleri ve geniş yelpazeli şapka takmaları, güneş kremi güneş gözlüğü takmaları ve rahat ayakkabı kullanmaları noktasında tavsiyede bulunuyoruz. Çok mecbur olmadıkça saat 11 ile 15 arasında bu hastaların dışarı çıkmamaları çok önemli sportif aktiviteleri de akşam gerçekleştirmelerini 90 dakika ile sınırlı tutmaları ve ağır gayret sarf etmemeleri gerekiyor." dedi.

"İlaç dozlarına dikkat"

Spor yaparken de fazla sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade den Kaynak," Diğer bir husus bu hastaların kullandıkları ilaç dozlarına dikkat etmeleri, bu hastalar sıvı kaybı ile beraber tansiyon dengesizliklerine yatkın hale geliyorlar. Kullandıkları ilaçlarda doz azaltımına gidilmesi gereken durum ortaya çıkabiliyor. Tansiyon ilaçları, kalp yetmezliğine bağlı idrar söktürücü ilaçların doz azaltımına gidilebiliyor. Sıcak yaz aylarında sıcaklıklar artmadan doktorlarına başvurup ilaç dozların ayarlanması çok önemlidir." önerisinde bulundu

"Hafif daha çok sebze meyve ağırlıklı yiyecekleri tüketin"

Terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybı olduğu için vücut kan akımını cilde yönlendirdiğini ifade eden Kaynak, "Bu sebeple iç organlardaki kanlanma azalmış oluyor. Bu hastalar ağır ve baharatlı, kızarmış yiyecekleri yedikleri zaman mide, bağırsak şikâyetleri yaşayabiliyorlar. Bu nedenle hafif yiyecekler ve daha çok sebze, meyve ağırlıklı yiyeceklerin tüketimine özen göstermeleri gerekiyor. Zeytinyağlı gıdaları da daha çok tercih etmeleri gerekiyor. Sık ve az öğünler tercih edilmeli ve yine aynı zamanda sulu besinlerin daha çok tercih edilmesi hastaların sağlığı açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle kalp yetmezliği hastalarında madensuyu kullanımını önermiyoruz. Yüksek sodyum içeri olduğu için kalp yetmezliği şikâyetini artırabilir. Tansiyon hastalarında da maden suyu tüketimini önermiyoruz. Özellikle çok şeker yüklü sıvıların kullanılması da şikâyetleri arttırabilir. Bu hastaların baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, göğüs ağrısı görmeleri durumunda doktorlarına başvurmaları bu açıdan çok önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir