• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
''Helal serbest alandır''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Helal sertifikalanma, Müslüman tüketici için kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gereklidir. Bu husus dünyadaki 2 milyar 100 milyon Müslümanı ve helal ürün yemeyi tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamaktadır.

Müslümanların tükettiği ürün ve hizmetlerinde ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Dünya Helal Birliği Başkanı Ahmet Gelir, Müslümanlar kendi hayatlarında olan hayatlarına dokunan şeylerin helal ve haramlığı ile ilgili kendi kurallarını koyabilmeleri gerektiğini söyledi.

Gelir, "Allah helali serbest alan olarak bize tarif etmiştir. Bir Müslümanın hayatında helal serbest alandır. Helal sadece gıda ürünlerinde ibaret değildir. Gıda bu işin başlangıcıdır." dedi.

"İki milyar 100 milyon Müslümanın ürettiği ve tükettiği ürünlerle ilgili söz sahibi değildir"

Dünya Helal Birliği Başkanı Ahmet Gelir

Müslümanların eğer gıdaya dikkat etmezlerse diğer alanlarda da başka konulara uç verebileceklerini söyleyen Gelir, "Dünyada iki milyar 100 milyon Müslüman var. İki milyar 100 milyon Müslümanın ürettiği ve tükettiği ürünlerle ilgili söz sahibi değildir. Giydiğimiz ayakkabının numaralarını biz tespit etmiyoruz. Arabamızın lastiklerinin ölçüsünü biz tespit etmiyoruz. İki milyar 100 milyonluk Müslümanın hayatında var olan her şeyin standardını İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve israil koyuyor. Müslümanlar için kabul edilir bir şey değildir. Müslümanlar kendi hayatlarında olan hayatlarına dokunan şeylerin helal ve haramlığı ile ilgili kendi kurallarını koyabilmeliler." diye belirtti.

"Dünyadaki Müslümanlar helal kavramının 1400 seneden beri ne anlama geldiğini biliyorlar"

Helal gıda tanımını kullanmamayı tercih ettiklerini belirten Gelir, "Helal gıda değil, helal hayattır. Çünkü bir insanın çalışmaması haramdır. Çalışması helal dairede rızkını kazanması helaldir. Bir insanın doğru ticaret yapması helal bir davranıştır. Ticaretinde yanlış yapması haramdır. Böyle olunca sadece gıda değil, hayatın her alanında helal hayat diyebileceğimiz bir şeydir. Elhamdülillah Müslümanlar artık ortak bir noktayı konuşuyor. Yirmi yıl önce bu cümleyi kuramazdık. Herkes kendince bir helal anlayışına sahipti. Dünyadaki Müslümanlar helal kavramını 1400 seneden beri ne anlama geldiğini biliyorlar. Ama ortak bir yere doğru gitmek istiyoruz. Allah bize kardeşsiniz diyor, kardeş gibi davranmak istiyoruz." dedi.

"Ürünler ve hizmetler zararsız olmalıdır"

Ürünlerin ve hizmetlerin hilesiz olması gerektiğini belirten Gelir, "Hileli bir ürün helal değildir. Ürünler ve hizmetler zararsız olmalıdır. Para verip de aldığı ürünün evladını hasta edeceğini ve kansere neden olacağını bile bile kim gıdayı alabilir? Katkı maddelerinde renklendiriciler, tatlandırıcılar ve kıvam artırıcılar bir yığın katkı maddelerini çoğunluğu gıda değildir. Gıdanın içinde bulunma nedeni ara malzeme olarak kullanıyor. Bir kısmının faydası da yoktur. Zararlı olduğunu bile bile almayacağımız bir ürünü Müslüman üretici fabrika sahibi üretmemelidir. Müslüman tüketici de bu ürünleri almamalıdır. Müslümanın tükettiği ürün ve hizmetlerinde İslam inancına uygun olmayan bir kaynaktan ürün gelmemelidir. Menşei den itibaren evimize kadar ürünler ve hizmetler dinen mahsullü ve bulaşma riski olmadan gelebilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)






Bu haberler de ilginizi çekebilir