• DOLAR 34.42
  • EURO 36.297
  • ALTIN 2840.699
  • ...
Özel Eğitim Öğretmeni Ataş: Bizim birinci önceliğimiz engelli bireyleri hayata hazırlamak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özel Eğitim Öğretmeni Yunus Ataş, ebeveynlerin engelli çocuklarının engel durumunu kabullenmesinin zor olduğunu ancak ebeveynlerin ilk şoku kısa sürede atlatması gerektiğini ve vakit kaybetmeden çocuklarını hastaneye ve oradan da doktor yönlendirmesi ile rehabilitasyon merkezlerine götürmeleri gerektiğini söyledi.

Ataş, özel eğitim öğretmenleri ve rehabilitasyon merkezleri olarak aileler konusunda yaşadıkları sorunların başında ailelerin çocuklarının engelli durumunu kabullenememek olduğunu söyledi.

Velilerle ilgili genel olarak yaşadıkları sorunun kabullenememe durumu olduğunu söyleyen, "Kendi çocuklarının maalesef ki engelli olduklarını kabullenemiyorlar. Bu kabullenmenin olmaması çocukların da eğitimini olumsuz etkiliyor. Velilerimizi anlıyoruz, o şok durumunda, çevre baskısı ve farkı bakışlar olabiliyor. Ama biz olabildiğince o şok durumu erken atlatıp erken müdahale ile çocuklarımızı hayata hazırlamalıyız." dedi.

"Çocuğun engelli olduğuna rehabilitasyon merkezleri değil sağlıkçılar karar verir"

Ataş, "Bir çocuğun engelli olduğuna biz rehabilitasyon merkezleri veya özel öğretmenler olarak karar veremeyiz. Bu durum sağlıkçılar tarafından incelenip gerekli tetkikler ve muayeneler yapıldıktan sonra karar verilir. Ve sonrasında bize bir eğitim raporuyla gelmeleri gerekir. Bazı veliler hastaneye gitmeden rehabilitasyon merkezlerine gelip 'Çocuğumun nesi var.' diye bir özel eğitim öğretmeninden görüş almak istiyorlar. Bizler bu durumda yanlış bir tanı veya teşhis koymak istemiyoruz. Bu konuda çocuklarımızı sağlıkçılara yönlendirmemiz daha doğru olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Yetkililerden engelli bireylere yönelik projeler konusunda destek bekliyoruz"

Ataş, "Bizim birinci önceliğimiz engelli bireylerimizi hayata hazırlamak, kendi ebeveynlerinden sonra hayatı devam ettirecek bir sosyal düzene sahip olmalarıdır. Bunun için projelerimiz maalesef kısıtlı, bunu için devletten, okullardan, Belediye ve Valiliklerden çeşitli hizmet taleplerimiz de olacaktır. Rehabilitasyon merkezleri ve Özel Eğitim Öğretmenleri olarak bu konuda ilgili kurumlardan yardımcı olmalarını ve destek sunmalarını bekliyoruz." ifadelerine yer verdi.  

"Toplum baskısı gören zihinsel engelli bireylerin toparlanması zor oluyor"

Zihinsel engellilere yönelik toplumda bazı kesimlerin uyguladığı olumsuz davranışlara değinen Ataş, "Zihinsel engelli bir çocuğa deli tanısı, sokakta ona takılma, onu argo sözcükler alıştırma, kötü davranışlarda bulunma ve zihinsel engelli bireyle eğlenme gibi durumları oluyor. Bu durumlarda çocukları çok geç toparlayabiliyoruz. Mümkün mertebe bu çocuklarımızı yaşına bakılmadan rehabilitasyon merkezlerine veya uzman kişilere teslim edilmesi gerekiyor." dedi.  

"Engelli bireyler kendi idaresini yapacak seviyeye gelmeden yalnız bırakmayalım"

Ateş, "Engelli bireylerimizin çeşitli istismarlara ve şiddete maruz kalmamaları için onlara hayat boyu yaşam koçluğu yapmaya çalışalım. Bunu bir eğitmene, bir veli veya bir kardeşine yaptırabiliriz. Engelli bireylerimizi mümkün mertebe belli bir seviyeye gelmeden, hayatlarını kendi başına idame edecek seviyeye gelmediği sürece onları bu hayatta ve bu dünyada insanlarla baş başa bırakmayalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir