• DOLAR 34.602
  • EURO 36.679
  • ALTIN 2904.401
  • ...
Mersin Milletvekili'nden TMO'ya tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Meclis Tarım Komisyonu üyesi Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akdeniz'de başlayan mısır hasadında sorunlar yaşandığını iddia etti.


Mersin ve Adana'da mısır hasadında sorunlar başladığını ve üreticilerin önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirten Seçer, "Bu yıl üretimin fazla olması ve alıcıların isteksiz görünmesi, üreticiyi ürününü satmakta sıkıntıya soktu. Bu konuda daha önce açıklama yapmış ve etkin alım yapılması konusunda ısrarlı uyarılarda bulunmuştuk. Ardından TMO müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Ancak TMO etkin bir alım yapmadı, hala da yapmıyor" diye konuştu.


TMO'nun etkin alım yapmasının üreticinin sorunlarını aşmasında büyük önem arz ettiğini vurgulayan Seçer şunları söyledi, "Bu yılki rekoltenin geçen yılkinin 1 milyon ton üstüne çıkarak yaklaşık 5,5 milyon tona ulaşması bekleniyor. Üretimdeki artış konusunda ve TMO'nun tutumu hakkında uyarda bulunmuş, etkin alım yapması konusuna dikkati çekmiştik. Çukurova'da mısır hasadı başladı ve TMO'nun açıkladığı fiyat; ton başına 640 lira. Ancak 640 TL bir aldatmacadan ibaret. Neden? Çünkü alım fiyatı 640 TL, ancak TMO alım için ürün kalite standartlarında ağır şartlar ve koşullar öne sürüyor. Bu nedenle yüksek fiyat kesintileri yapılıyor. Dolayısıyla, üretici 640 TL'den düşük fiyata satmak durumunda kalıyor. Buna ek olarak TMO ürünü almamak için her türlü bahaneyi öne sürüyor. Yani bin bir çile ile üretim yapan üreticiye adeta 'TMO'ya ürün getirmeyin' mesajı verilmek isteniyor. Daha işin başında TMO'nun bu tutumu, sezonda çok daha kötü günlerin üreticiyi beklediğinin bir işareti olabilir. Bir kez daha TMO'yu etkin alıma davet ediyorum."


Randevu sistemi sıkıntılı
Seçer, TMO'nun alım yaparken kuyruklarını önlemek ve depoları boşaltıp alım yapmak için bu yıl randevulu sisteme geçtiğini hatırlatırken bu sistemin de üreticiyi zorladığını vurguladı. Seçer, "Üretici, randevu sistemiyle randevusunu alıyor, ancak uzun tarihlere randevu veriliyor. Bu da üreticileri bir diğer sıkıntıyla yüz yüze bırakıyor" diye konuştu. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir