• DOLAR 34.424
  • EURO 36.332
  • ALTIN 2836.156
  • ...
Kamu denetim elemanlarından özlük haklarında iyileştirme talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara Ulus Meydanında toplanan vergi müfettişleri ve diğer kamu denetim elemanları, özlük haklarında iyileştirme talebini dile getirdi.

Vergi müfettişleri ve diğer kamu denetim elemanları adına basın açıklamasını Vergi Müfettişleri Derneği (VMD) Genel Başkanı Ahmet Halis Başli okudu.

Sayıları yaklaşık 20 bin olan, Türkiye’nin inceleme, teftiş ve denetim kurullarında görevli tüm denetim elemanlarını temsil eden dernek başkanları ve meslek mensupları olarak toplandıklarını belirten Başli, “Müfettiş, denetçi ve kontrolörlerden oluşan kamu denetim elemanları, ülkenin her bölgesinde, denetim, rehberlik, teftiş, inceleme ve soruşturma görevlerini icra etmektedir. Kamu denetim elemanları, yapmış oldukları iç ve dış denetimlerde, doğrudan bağlı oldukları bakan, başkan ya da genel müdür adına hareket ederek, devletin o alandaki en üst idari otoritesini temsil etmektedirler.” dedi.

Başli, “Geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan teftiş/denetim kurul ve birimleri; kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve idarenin kurumsallaşmasını tesis etmede öncü rol üstlenmişlerdir. Bu kurumsal yapılar, yazılı düzenlemelerin yanında, kendi geleneklerini oluşturarak kamuya değer katmış, kamu kurum ve kuruluşlarına eğitimli, nitelikli ve tecrübeli yöneticiler yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, devletin, düzenleyici ve denetleyici fonksiyonunu icra eden kamu denetim elemanları icra ettikleri dış denetimlerde de büyük başarı göstermektedir. Örneğin başta FETÖ terör örgütü olmak üzere, terörün finansmanının engellenmesi, kayıt dışı mal ve varlıklarının kayıt altına alınması ve raporlanarak devletimize iade edilmesi, son yılların en büyük mali operasyonu olarak nitelendirilen ve basında ciddi ses getiren demir yumruk operasyonu gibi bir çok mali suç operasyonunun icra edilmesi, enflasyonla mücadele timlerinde fiili envanter, stok ve fiyat çalışmalarının sahada yönetilmesi ve icra edilmesi gibi bir çok kritik öneme sahip işlerde kamu denetim elemanları görev almışlardır ve halen de bu görevlerini layıkıyla yerine getirmektedirler.” ifadelerine yer verdi.

“Yapılan iyileştirmelerin hiçbiri kamu denetim elemanları için yapılmamıştır”

Kamu denetim elemanlarının, ülkenin tüm sorun ve sıkıntılarını çözmek için mesai harcadıklarını belirten Başli, “Ülkemizde, 'şurada bir sorun var bunu kim çözer?' diye sorulduğunda, 'şu noktada bilinmeyen bir konu var bunu kim araştırır?' denildiğinde, 'şöyle bir ekip kurulacak bu ekibe kim liderlik yapar?' diye sorulduğunda akla ilk gelenler kamu denetim elemanlarıdır. Yukarıda konumu ve önemi anlatıldığı üzere sayıları yaklaşık 20 bin olan devlet denetim elemanları gelinen süreçte başta maaş, tazminat, ek gösterge anlamında benzer öneme sahip diğer mesleklere kıyasla çok geri kalmış durumdadırlar. Özellikle 2011 yılı sonrasında diğer meslek gruplarının özlük haklarına yapılan iyileştirmelerin hiçbiri kamu denetim elemanları için yapılmamıştır.” şeklinde belirtti.

“Kayıpların önlenmesi için günümüz şartlarına uygun bir iyileştirmenin yapılması artık kaçınılmaz bir zorunluluktur”

Açıklamasının devamında Başli, şunları söyledi:

“Örneğin bu yıl itibariyle Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu ile genel idare hizmetleri sınıfındaki istisnasız tüm idarecilere ek zam, ek gösterge iyileştirmeleri yapıldığı halde kamu denetim elemanları için hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Dolaylısıyla Merkezi Denetim elemanları ile benzer aşamalardan geçerek mesleğe alınan Hakim-Savcı, Mülki İdare Amiri ve Sayıştay Denetçisi gibi kariyer mesleklere yönelik yapılan düzenlemeler dikkate alındığında, Adalet ve Mülkiye Müfettişleri ile Sayıştay Denetçileri dışında kalan bütün denetim elemanlarının özlük hakları çok gerilerde kalmıştır. Neticede hem yetersiz özlük hakları hem de içinde bulunduğumuz mevcut ekonomik koşullar nedeniyle yüzlerce müfettiş ve denetçi en verimli dönemlerinde meslekten istifa etmekte ve özel sektörde çok daha iyi imkânlarla işe başlamaktadır. Söz konusu istifalara ilişkin sayılar gerek bakanlıklar gerekse de personel genel müdürlüğü kayıtlarında mevcut olup bu sayılar her yıl katlanarak artmaktadır. Bu sebepledir ki devletimiz yetişmiş denetim gücünü kaybetmektedir. Bu kayıpların önlenmesi için günümüz şartlarına uygun bir iyileştirmenin yapılması artık kaçınılmaz bir zorunluluktur.”

“Şu ana kadar bu özlük sorunlarının çözülmesine yönelik somut hiçbir adım atılmamıştır”

Vergi müfettişleri ve diğer kamu denetim elemanlarının özlük haklarının iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Başli, “Denetim elemanlarını temsil eden mesleki dernekler olarak, düşük ücret alan denetim elemanlarının özlük sorunlarının çözülmesi amacıyla başta hükümet yetkilileri ve maliye bürokrasisi olmak üzere bütün muhataplarımıza taleplerimizi iletmemiz ve yapılan görüşmeler neticesinde, söz konusu taleplerimizin haklı görünmesine ve çözüme yönelik tüm desteğin verileceği ifade edilmesine rağmen, şu ana kadar bu özlük sorunlarının çözülmesine yönelik somut hiçbir adım atılmamıştır.” dedi.

Ülkenin kalkınması ve iktisadi hedeflerine ulaşması, etkin ve verimli bir denetim sisteminin işlemesi, denetim elemanlarının moral ve motivasyonlarının yükseltilebilmesi ve çalışma barışının sağlanabilmesi için denetim elemanları adına Başli, şu taleplerde bulundu:

“- 375 sayılı KHK’ya ekli 3 sayılı cetvelin yeniden düzenlenerek her derecede görev yapanlar için ücret ve tazminat göstergelerinin ayrı ayrı en az 20 bin memur maaş katsayısı rakamı kadar artırılması veya hali hazırda uygulanan ücret ve tazminat rakamlarının denetim elemanlarına en az yüzde 50 oranında artırılarak uygulanması,

- 375 sayılı KHK’ya geçici madde eklenerek 3 sayılı cetvelde yer alan denetim elemanlarına Adalet Müfettişlerine verilen ek tazminat tutarı kadar 30 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda denetim tazminatı verilmesi,

- Denetim elemanlarının ek gösterge rakamlarının ve makam tazminatlarının asgari 6400 olacak şekilde yeniden belirlenmesi,

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, Denetim Hizmetleri Sınıfı’nın ihdas edilmesi,

- İnceleme, denetim ve teftiş için yapılan görevlendirilmelerde harcırah tutarlarının en az kamu bankalarınca müfettiş/denetçiye verilen gündelik ve yolluk tutarına yükseltilmesi,

- Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi gereğince derece atamalarının tüm denetim elemanlarını kapsayacak şekilde ivedilikle yapılması.

Sayın Cumhurbaşkanımız, yüce meclisimiz ve değerli bakanlarımızdan talep ediyoruz.” (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir