• DOLAR 34.608
  • EURO 36.395
  • ALTIN 2928.744
  • ...
Adana'da sarmaşıklarıyla ünlü cami: Köprüköy Camii
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Akdeniz Bölgesi'nde ve Çukurova'nın merkezinde bulunan Adana, müzelerden tarihi alanlara ve doğal güzelliklere kadar birçok turistik noktaya sahiptir. Bu noktalardan bir tanesi de Seyhan Nehri'nin kıyısında bulunan Köprüköy Camii'dir.

Merkez Yüreğir ilçesindeki Köprülü Mahallesi'nde 1930 yılında Bosnalı Salih Efendi tarafından yaptırılan, 1965 yılında ise yıkılıp yeniden inşa edilen Köprüköy Camii, cami cemaati tarafından yıllar içerisinde sarmaşık ve çiçek çeşitleriyle donatıldı.

Bünyesinde, cami duvarına asılı kutuda muhafaza altına alınan Hz. Muhammed'e (Sallalahu Aleyhi Vesellem) ait Sakal-ı Şerif, her yıl Kadir Gecesi sabahında, vatandaşların ziyaretine açılıyor.

Bahar aylarında caminin avlusunda açan begonya ve gül türlerinin yanı sıra lavanta, nar, nergis, defne ve gelin duvağı gibi birçok bitki türü ile de namaz dışında da ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelmesine sebep oluyor.  Hava sıcaklığının yükselmeye başladığı kentte ise cemaat namaz saatleri dışında da cami avlusunda bulunan çay ocağına gelerek çay eşliğinde sohbet ederek vakit geçiriyor.

Bahçesinde açan çiçekler ve minareyi kaplayan sarmaşıklar, yeşil caminin hem yurt içinden hem de yurt dışından ziyaret edilmesine neden oluyor.

"İçi ahşap dışı düz çinkodan küçük bir camimiz vardı"

Cami cemaatinden Cumali Liba, yıllar önce küçük bir yer olan eski binayı (Cami) yıkarak ve mahalleliyle el ele vererek Köprüköy Cami'yi inşa ettiklerini söyledi.

Köprülü Mahallesi'nde doğan ve caminin yapımında gönüllü olarak görev alan Liba, "Aklımız ermeye başladığında, bu avluda içi ahşap dışı düz çinkodan küçük bir camimiz vardı. Yani 50-60 kişilik. Ta ki 1962-63 yılına kadar. Mahallemiz büyüdü, genişledi camiye sığmaz olduk. Biz o eski camimizi yıkıp yeni cami yapımına mahalleli olarak karar verdik. Büyüklerimiz öncü oldu, biz gençler onların arkasında beraberce, eski cami hem ufaktı hem de yıkılması basitti. Bu camimizi yapmaya karar verdiğimizde şimdiki gördüğünüz şekline karar verildi ve yapıldı." dedi.

"Cami yapımı 1965 yılında bitirildi"

Cami cemaatinden Cumali Liba

Cami yapımının bitmesi, kadrolu imam atanmasıyla köy statüsünde olan Köprülü Köyü'nün mahalle statüsüne geçtiğini kaydeden Liba, "Cami yapımı 1965 yılında bitirildi. O zamana kadar bu mahalle köy statüsündeydi. O küçük caminin avlusunda hem Jandarma Karakolu hem kahvehane vardı. Bu cami yapıldıktan sonra buraya kadrolu imam verildi. Camimiz 1965 yılından beri bu gördüğünüz haliyledir. Camiyi kaplayan sarmaşığın kökü minarenin dibinden çıkar ve tüm cami'yi kaplar. Camimizin etrafını saran bu sarmaşık duvarlara zemine zararı olmayan bir sarmaşık, büyümesi çok çabuk olan bir bitki türü. 2-3 senede minareye kadar çıktı, sizin de gördüğünüz gibi." ifadelerini kullandı.

"Gönül açıcı bir görüntü"

Caminin yurtdışından da ziyarete gelindiğini ifade eden Liba, sözlerini şöyle tamamladı: "Kendim de şu an burada oturmuyorum. Huzurevleri Mahallesi'nde oturuyorum ama her gün buradayım. Sabah saat 11.00'den öğleden sonra saat 16.00'ya kadar her gün buraya geliyorum. Gönül açıcı bir görüntü. Bu güzelliğin Türkiye'de adı geçiyor, Sarmaşıklı Yeşil Camii diye."

"Burada çok çeşit güller var"

Köprüköy Camii İmam Hatibi İbrahim Aydın

Yeşil Camii'nin güzel ve huzurlu bir ortamı olduğunu vurgulayan Köprüköy Camii İmam Hatibi İbrahim Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Camimizin ismi Köprüköy Cami ama çok meşhur olarak 'Yeşil Camii' olarak tanınır, öyle bilinir. İnternet ortamında arama yaptığınızda, 'Yeşil Camii' diye yazdığınızda hem konumu hem caminin ismi Türkiye sıralamasında, aramalarda birinci çıkıyor. Sarmaşıklarıyla, çiçekleriyle, gülleri ile burada çok çeşit güller var. En belirgin özelliği de sarmaşığın, tam minarenin dibinden iki tane kök çıkıyor ve caminin sadece minaresini değil caminin tamamını hatta caminin etrafındaki Kuran Kursu'nu bile böyle yemyeşil bir şekilde tamamen kaplıyor. Sarmaşıkların çok çeşitleri var. Camimizdeki en güzeli en kalitelisi, yaprakları büyük bir şekilde geniş bir yapısı var. Yurt dışından da burayı görmek için ziyaretçi geldiğini ve söyleyen Aydın, "Sadece Adana’dan değil, Adana ve çevresinden de gelen oluyor. Kışın yapraklar kurumaya başlıyor ama sarmaşıkların kuruyan yaprakları da üzerinde kalıyor. Bazı ağaçlarımız da var ki onlar sürekli, yaz kış yeşil kalıyorlar, çok güzel ve huzurlu bir yer burası."

"Camimizde Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sakal-ı Şerif'ini bulunduruyoruz"

Köprüköy Cami Müezzini İbrahim Halil Çekirge

'Camimizin ismi 'Sarmaşıklı Yeşil Cami' olarak geçer' diyen Köprüköy Cami Müezzini İbrahim Halil Çekirge ise, Müftülük kaidesinde Köprüköy Cami, halk nazarında ise Yeşil Cami, Sarmaşıklı Cami diye bilinir.' diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Camimizde yurt içinden ve yurt dışından yaz ayında misafirler ağırlarız. Camimiz bu sarmaşıktan dolayı herkesin dikkatini çeker, herkes buranın manevi atmosferini görmek ister. Ayriyeten camimizde Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sakal-ı Şerif'ini bulundurduğumuzdan ve buranın bir manevi atmosferi olduğundan dolayı bütün ziyaretçiler o merakla görmek için camimizi ziyarete gelirler. Malumunuz yaz Kur'an kursu dönemindeyiz. Öğrencilerimiz de bu manevi atmosfere şahit olmak üzere Kur'an-ı Kerim'i, dinini öğrenmeye gelerek hayırlı hizmetler adına, güzel şeyler öğrenmek için camimize teşrif ettiler. Rabbim, bizlere güzel bir eğitim vermeyi nasip kılsın. Annelerine, babalarına ve bizlere o sabr-ı cemil'i nasip etsin inşallah."

Camide yaz Kur'an kursu sebebiyle bulunan ve vakit namazlarını cemaatle kılan Kur'an Kursu öğrencileri ise, caminin görünümünün çok güzel olduğunu ve camiye gelmeyi çok sevdiklerini kaydettiler. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir