AÇGC Başkanı Genç, gazetecilerin mesleklerini icra ederken ekonomik sorunlarla mücadele ettiğini söyledi
Ekonomik sorunlar nedeni ile gazetecilerin mesleklerini tam anlamıyla icra edemediklerine dikkat çeken Ağrı Çalışan Gazeteciler Cemiyeti (AÇGC) Başkanı Ahmet Genç, son çıkan Basın İlan Yasası ile internet sitesi olan gazetecilerin işlerinin daha da zorlaştığını söyledi.
24 Temmuz tarihi Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor.
Gazeteciler ve Basın Bayramı kapsamında İLKHA'ya konuşan Ağrı Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Genç, basın görevini icra edenlerin ekonomik sebeplerden dolayı aynı zamanda başka meslekleri icra etmek zorunda kaldığının altını çizdi.
Ekonomik sorunlardan dolayı basın mensuplarının ekipmanlarını yenileyememelerinin ayrı bir problem oluşturduğunu hatırlatan Genç, yetkililerden çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine işaret etti.
"Gazetecilerin özelde Ağrı genelde Türkiye geneline baktığımızda temel problemlerinin ekonomik şartlar olduğu görülüyor." diyen Genç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birçok gazeteci arkadaşımız düşük kaşe dediğimiz sistemde telif haklarının çok cüzi anlamda ödendiği, sigortasının ödenmediği tamamiyle düşük ücretlerle ayakta durmaya çalışıyorlar. Baktığınız zaman size mikrofon tutan bir arkadaşımızın akşam saatlerinde fırında çalışabildiğini veya bir başka işyerinde temizlik görevlisi olarak karşımıza çıkabildiğini ertesi sabah üstünü değiştirerek ilin valisi ile mülakata gittiğini görebiliyoruz. Bunlar şuan ki düzende bizi şaşırtmıyor."
Gazetecinin haberlerine yoğunlaşamadığını söyleyen Genç, "Ekonomik dar boğazda arkadaşlarımız istediği ücreti alamayınca bir yandan sevdikleri meslek gazetecilik görevini yerine getirme diğer yandan da çoluk çocuğunun rızkını temin etmek için çalışmak zorundalar. Böyle olduğunda ister istemez teknik aksaklıklar oluyor. Gazeteci haberine yoğunlaşamıyor, istediği gibi özel habere çıkamıyor. Bunun gibi birçok sorun sayabiliriz. Yine gazetecilerimizin ekipman noktasında sıkıntılarının olduğunu biliyoruz. Dövizdeki artış nedeni ile ekipmanını değiştirmek isteyen birçok arkadaşımızı etkilemekte. Bizler cemiyet olarak en azından ekipmanları değiştirebileceğimiz projelerle arkadaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz ancak bildiğiniz gibi bütün ekipmanların fiyatları üst seviyede. Buda arkadaşlarımızın en büyük problemlerinden bir tanesi." dedi.
Gazetecilerin yaşadığı ekonomik sorunların yanında yaptığı haberin ardından kendine mobing uygulamasının da büyük bir sorun olduğunu kaydeden Genç, "İkinci problem olan duruma baktığımızda özellikle ilimize birçok arkadaşımız birokrasi, siyaset üçgeninde gidip gelmekte. İstenilen haberler yapılamamakta, birçok yerden mobing uygulandığını duyabiliyoruz. Aşiretler nedeni ile bazı haberlerin geçilemediğini biliyoruz. Özellikle sahadaki arkadaşlarımızın memleket ile ilgili iyi haberlerin gündeme gelmesi için mücadele ettiğini biliyoruz. Kötü haberleri elimizden geldiğince vermemeye çalışıyoruz. Son çıkan Basın İlan Yasası ile internet sitesi bulunan birçok arkadaşımız bu yasadan faydalanmayı düşünüyordu ama çıkan yasa birçok arkadaşımızın ümitlerini kırdı. Gazetelerimiz kıt kanaat imkanlarla ayakta durmaya çalışıyorlar. Özellikle Basın İlan Kurumu'nun bu konuda önemli çalışma yapmasını bekliyoruz. En azından şartların iyileşmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)