• DOLAR 33.982
  • EURO 37.725
  • ALTIN 2728.385
  • ...
Okyanusların rengi değişiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'deki Ulusal Oşinografi Merkezi ile ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Oregon Eyalet Üniversitesi ve Maine Üniversitesi’nden akademisyenler, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 2002 yılında yörüngeye fırlattığı Aqua Uydusu’ndaki MODIS isimli sensörden elde ettikleri 20 yıllık verilerden yola çıkarak okyanusların renginde yaşanan değişimi inceledi.

Araştırma sonucunda dünya okyanuslarının renginin giderek yeşile dönmeye başladığı ve bu değişimin, okyanus yüzeyinin yüzde 56'sında ve çoğunlukla 40 derece güney ve 40 derece kuzey enlemleri arasındaki sularda gerçekleştiği saptandı.

Okyanusların birçok nedenden dolayı renk değiştirebildiği bilgisinin paylaşıldığı çalışmada, okyanus derinliklerindeki besin maddelerinin, yeşil klorofil pigmentleri barındıran devasa planktonları beslemesinin bu nedenlerden biri olduğuna değinildi.

Bilim insanları, okyanus yüzeyinden geri yansıyan güneş ışığının dalga boyundan yola çıkılarak okyanus içerisinde ne kadar klorofil olduğunun ve dolayısıyla okyanuslarda ne miktarda plankton ve alg gibi canlı organizma bulunduğunun tahmin edilebileceğini vurguladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir