• DOLAR 32.499
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2442.331
  • ...
"Slovakya ile sadece tarihî dost değil, aynı zamanda müttefikiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÇANKAYA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül,Türkiye'ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Slovakya Cumhurbaşkanı Ivan Gasparoviç ve eşi Silvia Gasparoviçova onuruna Çankaya Köşkü'nde resmî akşam yemeği verdi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde yaptığı konuşmada, 2009 yılında Slovakya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Slovakya Cumhurbaşkanı ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

"Halklarımız arasındaki dostluğun geçmişi eskilere dayanıyor"

Ziyaretin, Slovakya'nın 20. kuruluş yıldönümü ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 20. yılına tekabül ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Diplomatik ilişkilerimizin mazisi 20 yıl olarak görünse de, halklarımız arasındaki etkileşim ve dostluğun geçmişi daha eskilere dayanmaktadır" dedi.

 

"Müşterek mirasımızı bugüne kadar getiren slovak dostlarımıza teşekkür ediyoruz"

Slovak yazar Krizan'ın, 2011'de basılan "Slovakya'daki Türk İzleri: Gerçekler, Mitler, Efsaneler" adlı kitabında bu etkileşimin köklerini 470 yıl öncesine kadar götürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de de yayınlanan bu kitap, halklarımız arasındaki dostluğun az bilinen yönlerini gün ışığına çıkartmaktadır. Bu kapsamda Türk ve Slovak toplumlarının adet, kültür, gelenek ve göreneklerinin birbirini ne kadar etkilediğini ortaya koymaktadır. Karpuz, kestane, karabuğday ve lalenin Türklerle birlikte Slovak kültüründe yer ettiğine işaret etmektedir. Ayrıca, günümüzde de yaşatılan kültür izlerine dikkat çekmektedir. Bu bağlamda, 16'ncı yüzyıla kadar uzanan ilişkilerimizin nişanesi olan hisarlar, kaleler, hanlar, hamamlar ve bunların içindeki seramik ve çiniler, tarihî dostluğumuzun delili olarak Slovakya topraklarını süslemektedir. Müşterek mirasımızı bugüne kadar canlı biçimde getiren Slovak dostlarımıza teşekkür borçluyuz. Bu etkileşimin diğer ayağında ülkemizi ziyaret eden Slovak turistler yer almaktadır. Geçen yıl yaklaşık 130 bin Slovak vatandaşını ülkemizde misafir ettik. İki ülke insanları bu sayede sadece tatillerini değil, aynı zamanda sofralarını, gönüllerini ve dostluklarını paylaştılar. Aramızda güçlü beşeri köprüler inşa ettiler."

 

"Futbol takımlarımızda top koşturan gönüllü elçilerinizi hepimiz seviyoruz"

Cumhurbaşkanı Gül, Slovakya'da Türkçeye ve Türk kültürüne olan ilginin her geçen gün artmasının, beşerî bağların ne kadar güçlü olduğunun en güzel ispatı olduğunu vurgulayarak, her akşam Slovak ailelerin evlerine misafir olan Türk televizyon dizilerinin, dostluk ve muhabbeti pekiştirdiğini söyledi. Benzer bir işlevi Türkiye'de Slovak sporcuların yerine getirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Profesyonellik, disiplin, yetenek ve başarılarıyla tanıdığımız Slovak sporcular, Türk halkının gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Benim de taraftarı olduğum Beşiktaş'ın yanı sıra Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor gibi güzide futbol takımlarımızda top koşturan gönüllü elçilerinizi hepimiz çok seviyor ve destekliyoruz" dedi.

 

Prag Baharı'nın mimarı Alexander Dubçek'in anısı

Slovakya'nın köklü mazisinde önemli yer tutan Prag Baharı ve Kadife Devrimi'nin, insanlık tarihine altın harflerle kazındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: "Bu olaylardan Prag Baharı, bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Zira Prag Baharı'nın mimarı Alexander Dubçek, 1969-1970 tarihlerinde Ankara'da Büyükelçi olarak görev yapmıştır. Kanaatimce, Türkiye-Slovakya ilişkilerinin temelleri, ismi konulmasa da, bu dönemde atılmıştır. 1992'de elim bir trafik kazası neticesinde kaybettiğimiz bu değerli devlet adamının hatırası, Çankaya semtimizde bir caddeye verilerek ölümsüzleştirilmiştir."

 

Cumhurbaşkanı Gül, 1993'te Slovakya'nın kurulmasının ardından ilişkilere bu müstesna temel üzerinde hız verildiğini belirterek, "Artık sadece iki tarihî dost değil, aynı zamanda müttefikiz. Avrupa'yı ilgilendiren konularda, Avrupa Birliği üyeliğimiz yolunda ve Balkanlar'da çok yakın çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Ekonomik ve ticari ilişkilerimizde kat ettiğimiz mesafe muazzamdır"

İkili ilişkilerin her geçen gün gelişip güçlendiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Değerli Dostum, Sayın Cumhurbaşkanının ziyaretleri, 1993'ten beri iki ülke arasında bu düzeyde yapılan beşinci ziyarettir. Diğer üst düzey temaslarda da benzer bir yoğunluk mevcuttur. Tüm bu ziyaretler, ilişkilerimizin ilerletilmesi için güçlü bir ivme oluşturmaktadır. Bu kapsamda ekonomik ve ticari ilişkilerimizde kat ettiğimiz mesafe muazzamdır. İş Konseyi, İş Forumu ve KEK mekanizmaları düzenli olarak işletilmektedir. Bunun semerelerini en müşahhas biçimde görüyoruz. Nitekim 2000 yılında sadece 75 milyon Dolar olan ticaret hacmimiz, on yılda 1,5 milyar Dolar seviyesine yükselmiştir. Ticaretin yanı sıra finans, yatırım, madencilik, otomotiv ve turizm gibi alanlarda da iş birliği potansiyeli geniştir."

 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Slovakya arasındaki mükemmel ilişkileri daha ileriye taşıma iradesinde olduklarını vurgulayarak, Türkiye'ye on yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin, Slovakya'nın da aynı kararlılığa sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir