• DOLAR 34.544
  • EURO 36.194
  • ALTIN 2975.047
  • ...
Otizm nedir, belirtileri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Otizmli çocuklara yönelik alanında uzman özel eğitim öğretmeni Figen Çoban, otizm hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

"Otizmin genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve yaşam boyu devam eden, kişinin çevresi ile sözel ve sözel olmayan alanlarda iletişim kuramamasıdır" diyen Özel Eğitim Öğretmeni Figen Çoban, “Otizm spektrum bozukluğu sosyal iletişim yetersizliği, tekrarlayıcı davranışlar, sınırlı ilgi alanları, alışılagelmiş olay ve durumlara bağlılık davranışıyla seyredilen nörogelişimsel bir bozukluktur." dedi.

“Otizmli çocuklarda sosyal iletişim bozuklukları söz konusudur”

Otizmli çocukların genel özellikleri hakkında bilgi veren Figen Çoban, “Çocuklarımızın genel özelliklerine baktığımızda, bu çocuklar göz kontağı kuramazlar. İsmiyle seslenildiğinde tepki vermezler, işitmiyormuş gibi davranırlar, herhangi bir şey istediklerinde işaret ederek gösterirler. Sosyal iletişim bozuklukları söz konusudur. Akranlarının oynadıkları oyunları tercih etmezler ve genelde oyunlarına katılmazlar. Genelde konuşma yetersizlikleri söz konusudur. İleri ileri, geri geri gibi davranış rutinleri söz konusu olabilmektedir. El çırpmaları ve zıplamaları söz konusu olabilmektedir. Belirli yiyecek ve içeceklerde istikrarlı olurlar. Takıntılılar diyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

“OSB tanısı almış bazı çocuklarda motor gelişiminde ciddi gerileme olduğunu söyleyebiliriz”

Otizm tanısı almış kişiler hakkında ise, Çoban, “OSB tanısı almış bazı çocuklarda motor gelişiminde ciddi gerileme olduğunu söyleyebiliriz. Temel hareketlere baktığımızda, dengeleme, lokomotor ve manipülatif olmak üzere üç kategoriye ayırabiliriz. Dengelemede, çocuğun yer çekimine karşı çocuğun karşı koyduğu direnç; bu kategoride ele alınan hareketlere baktığımızda, eğilme, esneme, bükülme, kurulma, dönme gibi hareketler söz konusu olabilmektedir. Lokomotor hareketlere baktığımızda; yer değiştirme becerisinin tamamen hâkim olduğu hareketler söz konusudur. Burada, koşma, yürüme, zıplama, tırmanma, kayma ve galop gibi hareketler yer almaktadır. Manipülatif hareketlere baktığımızda ise, çocukların nesnelerle ilk iletişim halinde olduğu hareket bölümüdür. Burada topu tutma, yakalama, fırlatma, ayak ve elle vurma gibi hareketler söz konusu olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“OSB’li çocuklar ortak dil, reaksiyon, koordinasyon, çoklu yönergeler ve oyunlarla desteklenmelidir”

Çoban, “Dengeleme, lokomotor ve manipülatif alanlarda yetersizlik yaşayan çocuklara baktığımızda grup halinde ilerleyemezler, sınırlı ilgi alanları vardır. Herhangi bir şeye ya fazlasıyla kuvvet uygulayabilir ya da hiç kuvvet uygulamazlar. Bu alanlarda yetersizlik yaşayan çocuklara çözüm önerisi olarak sunduğumuz programlar, fiziksel ve spor etkinliklerle ince kaba motor destekli ortak dil, reaksiyon, koordinasyon, çoklu yönergeler ve oyunlarla çocukları desteklemek.” açıklamalarına yer verdi.

“OSB’nin herhangi bir tedavi yönteminin olmadığını söyleyebiliriz”

Çoban, “Genel olarak baktığımızda, OSB’nin herhangi bir tedavi yönteminin olmadığını söyleyebiliriz. Çözüm önerisi olarak da sunabileceğimiz durum ise, erken ve yoğunlaştırılmış sürekli eğitimden geçmeleri yönündedir. Yapılan çalışmalara baktığımızda OSB’li bireylerin yönelik haftada 30 saat 2 yılı aşkın bir süre özel eğitim sürecinden geçmesi gerekmektedir.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir