• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...

Son günlerde temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok ürüne KDV zammı yapılmasına ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Başkanı Nejdet Filizoğlu, KDV artırımı anayasanın eşitsizlik ilkesine de aykırı bir karar olduğunu belirtti.

"KDV artırımı doğru bir karar değildir"

Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Nejdet Filizoğlu

KDV artırımının doğru bir karar olmadığını belirten Filizoğlu, "Anayasanın eşitsizlik ilkesine de aykırı bir karardır. Bu kararı tüketiciler adına kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Cumhurbaşkanı kendi anayasal yetkilerini kullandı denildi. Ama bu oran artışlarıyla anayasada Cumhurbaşkanlarında böyle bir yetkisinin olmadığını biliyoruz. Böyle bir yetki çok abartıldı kullanılmıştır. Herkese gerekli olan ama herkesin eşit şekilde ücret alamadığı bir ülkede herkese eşit oranda vergi dağıtmak insanlığın doğasına aykırıdır. Bu durumunun anayasa mahkemesinden dönüşünü bekliyoruz. Bir süreç alacaktır ama iptal edilmesini talep ediyoruz." dedi.

"Esas yansıması tüketicinin en çok geliri düşük seviyedeki insanlarımıza yansıyor"

Filizoğlu, "Hep beraber görüyoruz. Bütün ülkelerde KDV bir temel ihtiyaç ürünlerinde sıfıra indirilmeye kaldırırken Türkiye'de de aksine %8'lik KDV'lerin yüzde onlara %18'lik KDV'lerin yüzde yirmilere çıkartılar. Bunlar devlet bir para toplama mekanizmasıdır. Bunun esas yansıması tüketicinin en çok geliri düşük seviyedeki insanlarımıza yansıyor." diye belirtti.

"KDV'nin temel gıda ürünlerinden sıfıra indirilmesi gerekir"

Emeklinin bugün açlık sınırında olduğunu belirten Filizoğlu, "Bir ülkenin itibarı paralar ve konaklarla değil, emeklilerin yaşam biçimiyle ölçülür. Yaşanan tabloda artık emeklinin ve bütün tüketicilerin işçi, emekçi ve köylülerin üzerine bir yük olarak bindi. Bu yükün acilen kaldırılması ve temel gıda ürünlerinden sıfıra indirilmesi gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)