• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Suriyeli ekmek ustası 10 yıldır tandırda lavaş ekmeği pişirerek geçimini sağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye yerleşen Suriyeliler, tandır ekmeği kültürlerini Batman'da da devam ettiriyor. Lokantalara, iş yerlerine ve perakende satış yapan Suriyeli Şüveyş, yaptığı ekmeğin tanesini 4 liradan satıyor.

10 yıl önce Suriye'nin Kamışlı kentinden ailesiyle beraber Batman'a yerleşen Şüveyş, Batman merkez Kısmet Mahallesinde açtığı 4 metrekarelik dükkânda Suriye ve Muş yörelerine özgü tandırda lavaş ekmeğini pişirip satarak geçimini sağlıyor.

7 nüfuslu ailesinin geçimini tandırda lavaş ekmek satarak sağlayan Şüveyş, artan un fiyatlarının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, yetkililerin un fiyatında indirime gitmelerini söyledi.

Suriye'nim Kamışlı kentinden 10 önce Batman'a geldiklerini belirten ekmek ustası Şüveyş, mesleği olan tandırda ekmek pişirme mesleğini Batman'a gelince de devam ettiğini söyledi.

"Yetkililerden isteğimiz un fiyatlarında indirime gitmeleridir"

 Fuat Şüveyş

Şüveyş, "Lavaş ekmeğimiz tandırda yapıldığında lezzeti güzel olduğu için millette çok beğeniyor ve ilgide gösteriyor. Tandırda yaptığım lavaş ekmeğini kebap için alan var ve normal yemekler için de alan var. Hatta bazıları biraz fazla alıp dondurucuya atan da var. Tandırda yaptığımız lavaş ekmeğin özü Suriye ekmeği ve Muş ekmeği olarak biliniyor. Elhamdülillah işlerimiz iyidir. Şu anki sıkıntımız un ve odun fiyatlarının artmış olmasıdır. Yaşanan artıştan dolayı da çok sıkıntı çekiyoruz. 6 çocuğum var ve kirada oturuyorum. Suriye'de elektrik, su ve erzak sıkıntısından dolayı hayat çok zor halele geldiği için buraya yerleştik. Yetkililerden isteğimiz un fiyatlarında indirime gitmeleridir." ifadelerini kullandı.

"Güzel olduğu için her zaman alıyorum"

Huriye Aygül

Ekmeği güzel olduğu için açıldığı günden beri her gün aldığını belirten vatandaş Hüriye Aygül, "Buradan ince tandır ekmeği aldım. Suriye'nin ekmeğidir. Güzel olduğu için her zaman alıyorum. Ekmeği kahvaltıyla, etle ve her yemekte kullanıyoruz. Burası açıldığı günden beri ekmeğimi buradan alıyorum. Tanesi 4 liradır ve şu anda üç tane 12 liraya aldım." dedi.

"Her ekmek aldığımızda memleketimiz aklımıza geliyor"

Halit Mahmut

Tandırda yapılan lavaş ekmeğini her aldıklarında akıllarına memleketlerinin geldiğini ifade eden Suriyeli Halit Mahmut, "Her gün buraya gelip ince tandır ekmeğimizi alıyoruz. Ekmeğini güzel, temiz ve beğeniyoruz. Suriye de yaptığı işi buraya da gelince de yapmaya başladı. Buradan ekmek aldığımızda memleketimiz aklımıza geliyor. Suriye'nin lavaş tandır ekmeğini buradan her alıp yediğimizde gurbette olduğumuzu unutuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir