• DOLAR 32.703
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2447.943
  • ...
SON DAKİKA
Tarihte bugün: 20 Temmuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1402: Osmanlı Devleti Sultanı Yıldırım Bayezid ile Timur İmparatorluğu Sultanı Timur arasında, Ankara’nın Çubuk Ovası’nda yapılan savaşta Osmanlı Ordusu, ağır bir yenilgi aldı ve Sultan Yıldırım Bayezid Timur’a esir düştü. Ankara Muharebesi yenilgisi, Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına, Anadolu beyliklerinin yeniden kurulmasına ve Osmanlı tarihinde Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık bir iktidar boşluğu döneminin yaşanmasına neden oldu. (Ankara Savaşı yapıldı)

 

1936: Montrö Antlaşması imzalandı. Lozan Barış Antlaşması’nda Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki haklarını kısıtlayıcı maddeler bulunmaktaydı. Montrö Antlaşması ile Türkiye, Boğazlar üzerindeki bütün haklarına kavuştu. Bu antlaşma ile ticaret gemilerinin boğazlardan geçişi serbest bırakılırken; savaş gemilerinin geçişi, ayrıntılı olarak belirtilen şartlara bağlandı. (Montrö Antlaşması imzalandı)

 

1951: Ürdün Kralı Birinci Abdullah, Cuma namazı sırasında bir Filistinli tarafından öldürüldü. Hicaz emiri Şerif Hüseyin’in oğlu olan Birinci Abdullah, İngilizlerin desteğiyle 1921 yılında Mavera-i Ürdün Emirliği’nin başına geçti. 1946’da İngiltere ile imzalanan bir ittifak anlaşmasından sonra ülke bağımsızlığına kavuşunca, 1949 yılında ilk Ürdün kralı olarak taç giydi. Suriye ve Lübnan’ı içine alacak bir devlet kurmaya uğraşırken öldü. Kral Birinci Abdullah, ömrünün sonuna kadar İngilizlerin sadık dostu olarak kaldı. Kardeşi Faysal da yine İngiliz dostları sayesinde Irak Emiri olmuştu. (Ürdün Kralı Birinci Abdullah öldürüldü)

1974: TSK’nın Garanti Anlaşması’nın Üçüncü Maddesi’ne istinaden Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği askerî harekât başladı. Türkiye, Kıbrıs için 5 gündür sürdürdüğü yoğun diplomatik temaslardan bir sonuç alamayınca ‘Kıbrıs Barış Harekâtı’na başladı. Günün erken saatlerinde, Türkiye Ordusu’nun Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Kıbrıs’a havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Bu karar, İngiltere ve Yunanistan Büyükelçileri’ne bildirildiği gibi Ankara’da bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sisco’ya (Sisko’ya) da iletildi. Ecevit, Ankara’da gazetecilere verdiği demeçte: “Biz aslında savaş değil, barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış götürmek için adaya gidiyoruz. Bu karara, bütün diplomatik, politik yolları denedikten sonra, mecbur kalarak vardık” dedi.  (Kıbrıs’a yönelik askerî harekât başladı)

 

1974: Kıbrıs’ta havada ve karada savaş başladı. Türkiye’den kalkan savaş uçakları, Kıbrıs’a çıkarma yapmak isteyen ve savaş gemileriyle korunan büyük bir Yunan konvoyuna ateş açtı. Türk ve Yunan donanmaları Kıbrıs sularında fiilen çarpıştı. Rumlar, bazı köylerdeki sivilleri öldürmeye başladı. ABD Dışişleri Bakanı Kissenger (Kisıncır), ateşkes konusunda Ecevit ile iki defa telefonla görüştü. BM Güvenlik Konseyi ateşkes çağrısında bulundu. Türkiye’de bütün şehirlerde hükümete ve orduya destek mitingleri yapıldı. Pakistan, Afganistan ve İran yardım sözü verdi. Acil olarak toplanan Meclis Hükümet’e, “genel savaş açma yetkisi” verdi. (Kıbrıs’ta havada ve karada savaş başladı)

 

1980: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, üye ülkelerin Kudüs’ü Siyonist işgalcilerin başkenti olarak tanımamaları gerektiğine oy birliği ile karar verdi. Önemli olan ise beş daimi üyenin tavrıydı ve hepsinden önemlisi ABD’nin bu konuyla ilgili ne planladığıydı. Nitekim sonraları Kudüs tamamen Siyonistlerin işgaline uğrayacak ve israil’in başkenti olarak ilan edilecekti. Birleşmiş Milletler ise buna sessiz kalarak destek vermiş olacaktı. (BM’den göstermelik Kudüs kararı)

 

1981: Lübnan’ın başkenti Beyrut’a hava saldırısı düzenleyen Siyonist terör şebekesine ait jetler, 300 sivili katletti. Yüzlerce sivil aynı saldırıda yaralandı ya da sakat kaldı. (Beyrut Katliamı) 

 

1998: İrticai faaliyetleri bahanesiyle 328 vali yardımcısı ve kaymakamın görevden alınmasına ilişkin kararname, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sunuldu. 28 Şubat Darbesi’nin süren etkileri sonucu; aslında günlük ibadetlerini yapanlar ve eşi tesettürlü olanlar irtica adı altında TSK’dan ihraç ediliyordu.  (328 vali yardımcısı ve kaymakamın görevden alındı)

 

2016: Askeri darbe girişimiyle ilgili sürdürülen soruşturma çerçevesinde devam eden gözaltı ve operasyonlar sonucu Türkiye genelinde, aralarında 121 general ve amiralin de bulunduğu 8 bin 600’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan generallerin 2’si orgeneral, 17’si tümgeneral geriye kalanlar ise tuğgeneral rütbesinde bulunuyordu. (Darbe girişimi; Binlerce kişi Gözaltına alındı)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir