Gökyüzünün mavisiyle yeryüzünün yeşilinin birleştiği şehir: Kocaeli
Doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla dikkat çeken Kocaeli'de gezilebilecek ve doğanın tadının çıkarılabilecek birçok mekan bulunuyor.
İLKHA muhabiri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla her mevsim ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olarak ön plana çıkan Türkiye'nin Marmara bölgesinde yer alan Kocaeli'de gezilebilecek ve doğanın tadının çıkarılabilecek yerleri derledi.
Bu yerler arasında; Ormanya Doğal Yaşam Parkı, Sekapark, Ballıkayalar Tabiat Parkı, Beşkayalar Tabiat Parkı, Pembekayalar, Kartepe Kayak Merkezi, Aytepe, Kartalkayalar, Sırrı Paşa Konağı, Tarihi Ereğli Evleri, Gölcük Saraylı Evleri, Gazi Süleyman Paşa Camii-Orhan Camii, Portakal Hafız Mescidi gibi mekanlar dikkat çekiyor.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı
Doğal çevresiyle birlikte 2 bin dönümlük alana yayılan Ormanya; Çocuk Hayvanat Bahçesi, Yaban Yaşam Alanı, Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları, Kamp Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Doğa Okulu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nin bulunduğu bir alan. Alanda; alageyikten zebraya, lamadan tavus kuşuna toplam 67 türde 768 adet hayvan, insanlarla kolay temas halinde olabilecek şekilde yer alıyor.
Ormanya’da 26 kilometre yürüyüş parkuru, 15 kilometre bisiklet parkuru ve 5000 kişilik mesire alanı mevcut. Ayrıca 100 çadır ve 25 karavan kapasitesi bulunan kamp alanı, doğaseverlere yirmi dört saat güvenli kamp yapma imkanı sunuyor.
Sekapark
Kağıt Müzesi, Bilim Merkezi, Kongre Merkezi, gösteri ve görsel sanat atölyeleri, sergi salonları, festival mekanlarıyla Kocaeli’deki pek çok sanat aktivitesine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca basketbol sahası, tenis kortu, futbol sahası, mini basketbol sahası, kaykay pisti, kondisyon alanı, çocuk oyun alanları, kapalı spor salonları, bisiklet yolu, koşu, jogging ve yürüme bantları gibi pek çok spor alanı bulunuyor.
Ballıkayalar Tabiat Parkı
Ballıkayalar Tabiat Parkı, 1603 hektarlık bir alanda 416 bitki türü, su samuru ve yaban kedisi gibi nesli tükenmekte olan hayvan türleri başta olmak üzere 100’den fazla kuş ve 50’den fazla kelebek türünü faunasında barındırıyor.
Ballıkayalar hem yapısı hem de yoğun insan yerleşiminin bulunduğu bölgelere yakınlığı nedeniyle dağcılık sporu açısından da tercih edilmektedir. Sağlam kireçtaşından oluşan duvarları sayesinde Marmara’nın en önemli kaya tırmanışı alanı olma özelliğine sahip.
Beşkayalar Tabiat Parkı
Başiskele’de bulunan Tabiat Parkı, derin bir vadi boyunca uzanan doğal güzellikleri, manzaraları, şelaleleri, saklı mağaralarıyla ön plana çıkıyor. Günübirlik ziyaretler, yürüyüşler ve çadır kampları için de tercih edilen tabiat parkı aynı zamanda doğa yürüyüşünü seven insanlar için de güzel bir mekan olarak öne çıkıyor.
Pembekayalar
Osmanlı devrinde insan gücüyle dikdörtgenler şeklinde kesilerek İstanbul’a gönderilen, Sultanahmet başta olmak üzere birçok camide ve Anadolu Hisarı’nın yapımında kullanılan kayalar bu tarihi özelliğinin yanında olta balıkçılığı ve fotoğrafçıların Kocaeli’deki favori mekanlarının başında geliyor.
Kartepe Kayak Merkezi
Maşukiye’den başlayan ve 17 kilometre boyunca devam eden, 3000’e yakın bitki çeşidi ile geyik, ayı, çakal ve tavşan gibi hayvanlara da ev sahipliği yapan 1602 rakımlı Kartepe; 4 mekanik kayak tesisi, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pistiyle hizmet veriyor. Kayak yapmanın dışında snowboard, big foot, kar motorsikleti, hiking ve atv gibi birçok spor aktivitesine de müsait olan Kartepe Kayak Merkezi kış turizmi açısından önemli bir yere sahip.
Aytepe
İçinde barındırdığı ormanlık alanı, ırmakları, baraj gölü, doğa yürüyüş ve kızak parkurları, konaklamalı ve günübirlik tesisleriyle öne çıkan Aytepe'de jeep safari, ATV, paintball ve kızak da yapılabiliyor. Aytepe Yaylası’nda inşa edilen Diriliş Gençlik Kampları da bungalov evleri, izcilik eğitimleri, farklı spor dallarındaki etkinliklerle de ziyaret edilebilecek güzel bir mekan olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Kartalkayalar
Kerpe kıyı şeridinde bulunan “Kartal Kayalar” falez oluşumları da balık tutmak, kamp kurmak ya da yüzmek için tercih edilen mekanlardan biri olarak öne çıkıyor.
Sırrı Paşa Konağı
İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa’nın 19. yüzyılda yaptırdığı konağın planı da yine kendisi tarafından çizilmiş. Bir yangında zarar gören ve bir süre metruk halde kalan bina restore edilmiş. Ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edilmiş konak, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Körfez manzarasına sahip 4 katlı konağın iç duvarları; çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle nakış nakış süslenmiştir. Bu bezemelerin, Dolmabahçe Sarayı’nın restorasyonu için gelen ressamlar tarafından tezyin edildiği rivayet edilir. Tarihi dizilerde çekim yeri olarak tercih edilen konak, fotoğraf severlerin de uğrak yerleri arasında bulunuyor.
Tarihi Ereğli Evleri
Ereğli evleri, Osmanlı-Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak sıralanmış. Yeşilçam filmlerinde kullanılmış olan pek çoğu iki katlı bu kagir ve ahşap evler, bugün hem tarihi atmosferiyle günübirlik ziyarete gelen turistlerin hem de fotoğraf meraklılarının ilgisini çekiyor.
Gölcük Saraylı Evleri
Tarihi dokusu bozulmadan günümüze ulaşabilen köy, kentsel sit alanı olarak korunuyor. Ahşap, Bağdadî sıvalı evleriyle Saraylı Köyü, özgün Osmanlı yerleşim dokusunu yansıtıyor.
Gazi Süleyman Paşa Camii-Orhan Camii
Eski İzmit’in merkez noktalarından biri olan Orhan Mahallesi’ne hâkim bir tepe üzerine inşa edilmiş, yörenin ilk camisidir. Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Orhan Gazi’nin şehzadesi Süleyman Gazi tarafından babası adına yaptırılmış. Fethin simgesi olarak da manevi değere sahip camide, 120 yılı aşkın süredir imamlar cuma hutbesine kılıçla çıkmakta.
Portakal Hafız Mescidi
İzmit’in eski mahallelerinden Akçakoca Mahallesi’nde inşa edinen Portakaloğlu Mustafa Ağa Mescidi, Portakal Hafız Mescidi olarak da biliniyor. Osmanlı döneminde İzmit’in pek çok yerinde görülen mahalle mescitlerinin önemli örneklerindendir. İnşa tarihi ve banisi kesin olarak bilinmese de yapılan araştırmalarda camiyle alakalı 1192 Hicri tarihli bir belgeye ulaşılmış. Dolayısıyla yapının 18. yüzyılda inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor. (İLKHA)